Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 12 maj 2021

Är det hästens tur att stå i skamvrån?

Hästen pekas ut som en större klimatbov än inrikesflyget i en ny bok. Men ska vi lösa klimatproblemen måste vi ta ett helhetsgrepp och inte bara utse nya syndabockar, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Är det dags för hästen att överta kons plats i skamvrån, frågar sig Lena Johansson.
Är det dags för hästen att överta kons plats i skamvrån, frågar sig Lena Johansson.

Håller hästen på att ta över kons plats i skamvrån? I en ny bok, ”Klimat – på jakt efter den hållbara maten” utpekas hästen som en större klimatbov än inrikesflyget. Svenska och ryska journalister, under ledning av journalisten och miljödebattören Arne Müller, gav sig ut på resa i Norrbotten, Västerbotten, Österbotten och Karelen på jakt efter hållbar maten. Hur de i det sammanhanget snubblade över just hästen är oklart, eftersom vi åtminstone i Sverige äter mycket lite hästkött.

En av bokens slutsatser är att hästen är ett stort problem för klimatet. Enligt författarna släpper en enda häst ut mellan 1,5 och drygt 5 ton koldioxidekvivalenter. Alla Sveriges hästar släpper tillsammans ut mer koldioxid än inrikesflyget.

Problemet med hästen är inte att den fiser och rapar metangas, som kon. Nä, problemet med hästarna är, enligt författarna, helt enkelt att de är för många. Till och med fler än mjölkkorna.

Särskilt allvarligt ställt är det med tävlingshästarna, eftersom de transporteras runt i hela Sverige. Men även fodertransporterna sägs fresta på klimatet. Ett tredje stort problem är enligt boken att hästarna åstadkommer så mycket gödsel.

För mig känns det konstigt att just gödseln ses som ett så stort problem. När vi enligt andra klimat- och miljöförespråkare, och den av riksdagen beslutade Livsmedelsstrategin, ska öka den ekologiska livsmedelsproduktionen kommer naturgödsel att vara guld värd. Om vi då minskat både antalet kor och hästar av klimatskäl har vi bitit oss själva i svansen

För att lösa klimatproblemen måste vi ta ett helhetsgrepp. Det hjälper inte att skambelägga och peka ut enstaka syndabockar. Vi måste ha ett vidare perspektiv och inse att om man tar bort något synbart skadligt i ena änden kanske något väsentligt försvinner i den andra. Förmodligen tvingas vi också inse att processer som är nödvändiga för att vi ska överleva, som till exempel livsmedelsproduktion, måste tillåtas göra större avtryck på klimatet än andra.

Ytterst är det stora problemet naturligtvis människan. Både antalet hästar och kor var betydligt större för 100 år sedan, men då kom igen på tanken att kalla dem miljö- eller klimatbovar.

LÄS MER: Häxjakten på kor måste få ett slutLÄS MER: Per Frankelius: Vill se affärsmodeller för lantbrukets klimattjänster

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen