Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 24 februari

Argumentera för din sak utan hat och hot

Vad är det som har hänt med debattklimatet. Varför måste vi hota och hata dem som tycker annorlunda än vi själva, undrar Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Alla som vågar uttala sig offentligt får vara beredda på en käftsmäll, skriver Lena Johansson.
Alla som vågar uttala sig offentligt får vara beredda på en käftsmäll, skriver Lena Johansson.

En forskare på Karolinska institutet hoppar av sin forskning om covid-19 sedan han blivit hotad i sociala medier. Fritidspolitiker i Sundbyberg får påhälsning i hemmet sena kvällar för att de ska ändra sina beslut och anställda på Folkhälsomyndigheten tvingas till polisskydd sedan de mordhotats.

Runtom på den svenska landsbygden lever bönder i ständig oro för intrång i djurstallar, hotfulla telefonsamtal och hatiska kommentarer i sociala medier. Vad är det som händer? Ska inte engagerade och hårt arbetande människor kunna utföra sina viktiga uppgifter utan att bli hotade?

Varför kan vi inte längre acceptera att alla inte tycker och tänker likadant? Det började med hotfulla kommentarer i sociala medier, men verkar nu allt mer gå över till personliga konfrontationer.

Alla som vågar uttala sig offentligt får vara beredda på en käftsmäll, oftast bara bildlikt men inte sällan med ett personligt påhopp. Varför kan vi inte lyssna på våra meningsmotståndare och svara: ”Jag hör vad du säger, men jag håller inte med”? Eller kanske till och med ta intryck och någon gång ändra åsikt?

Häromdagen läste jag hur en så kallad influencer, med nästan 65 000 följare på Instagram och som då och då dyker upp i TV, kategoriskt uttalade sig om att det är ”bedrövligt att vara ko i Sverige”. Jag vågar påstå att personen i fråga har mycket liten kännedom om svensk mjölkproduktion, men det hindrar tydligen inte hen att självsäkert slå fast både det ena och andra missförhållandet. Och med den begränsade kunskap hens följare har om jordbruket möts påståendena med applåder och instämmanden.

Vad gör vi åt det här? Vi kan börja med oss själv. Skriv inte något i sociala medier som du inte kunnat eller vågat säga direkt till personen. Behandla även dem du möter på nätet med respekt och var källkritisk. Vem är det som skriver och vad kan syftet med det vara?

Det påstås ibland att ungdomar mobbar varandra på nätet, men jag vågar lova att det finns vuxna som inte är ett dugg bättre. Tänk på det nästa gång, även om sinnet rinner till och det svartnar för ögonen. Det går bra att argumentera för sin sak, utan att hata och hota.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen