Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 9 november 2018

”Ät svenskt och skona miljön”

Att äta mat från svenska bönder och producenter är inte matnationalism – det är klokskap, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk.
Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén/Kerstin Davidson

Allmänheten har nog aldrig tidigare haft så stort förtroende för svenskt lantbruk som i dag. Nyligen presenterades en bred svensk forskningsstudie som bekräftar bilden av det miljövänliga svenska lantbruket.

I Naturvårdsverkets så kallade Prince-rapport har tio forskare studerat miljöpåverkan av svenskarnas konsumtion. I torra fakta, siffror och diagram slås fast att svenskt lantbruk i en internationell jämförelse är skonsamt för miljön.

Vi importerar ungefär hälften av maten vi äter. Men importmatens miljöpåverkan är långt större än så. Exempelvis är siffrorna vad gäller bekämpningsmedel hisnande. Svensk matkonsumtion har orsakat användning av mer än 5 000 ton kemiska bekämpningsmedel, och då handlar det om aktiv substans. Smaka på det!

Men absoluta merparten av detta – mellan 75 procent (herbicider) och 97 procent (insekticider) – är preparat som använts utanför Sverige. Importerad frukt och grönt står för den största förbrukningen.

När det gäller konsumtionens klimatpåverkan sker 40 procent av utsläppen i Sverige. Värsta bovarna i det dramat är palmolja från Asien och nötkött från Brasilien. Orsaken är skövling av regnskogar för att marken ska användas till oljepalmsplantager och bete för boskap.

Rapporten har även kartlagt användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Av de 45 ton aktiv substans som används till svenskarnas konsumtion förbrukas 17 procent i Sverige.

Ett framsynt beslut för 34 år sedan ligger bakom vår låga antibiotikaförbrukning. Då beslöt dåvarande Slakteriförbundet att användning av antibiotika i förebyggande, tillväxtstimulerande syfte skulle fasas ut. Djur skulle endast behandlas med antibiotika om de var sjuka. Det blev senare lag.

Tio år senare, inför EU-inträdet, lanserade LRF kampanjen ”Sveriges bönder på väg mot världens renaste jordbruk”. Den lade grunden för dagens positiva syn på svenskt lantbruk. Kanske var man för tidigt ute, kampanjen gav inte omedelbart resultat på marknaden. I stället backade den svenska produktionen år efter år. Men nu, med välvilligt inställda konsumenter, bör det vara dags att skörda.

Ät svenskt och grönsaker efter säsong så skonas miljön. Det finns de som vill kalla det matnationalism. Jag vill hellre kalla det klokskap.

Relaterade artiklar

Till toppen