Banden mellan LRF och C är inte okontroversiella
Visst kan man göra ett bra jobb även om man har partipolitisk bakgrund – men täta band till politiker innebär inte alltid att det är lättare att få igenom sina förslag, skriver Lena Johansson i veckans ledare.
Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.
Banden är täta mellan Centern och LRF. Inte så konstigt, men inte heller helt okontroversiellt.
I ett Föreningssverige som historiskt sett vuxit fram ur ett antal ideologiskt baserade folkrörelser, finns täta band mellan fler organisationer och politiska partier. Socialdemokrater och arbetarrörelsen, liberaler och nykterhetsrörelsen, kristdemokrater och frikyrkorörelsen är bara några andra exempel.
I flera avseenden är faktiskt banden betydligt svagare mellan LRF och Centerpartiet än mellan till exempel arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. Det problematiska är dock att LRF beskriver sig som en partipolitiskt obunden organisation. Då kan alltför täta band till ETT parti bli besvärande. Dels för att medlemmar med andra partisympatier riskerar att inte känna sig hemma i organisationen, dels för att omvärlden kan misstänka att man går ett partis ärenden och att gamla vänskapsband bromsar eventuell kritik.
Men det är egentligen inte särskilt konstigt att vissa tjänstemän och förtroendevalda inom LRF har ett förflutet i Centern. Bönder är en krympande del av befolkningen, och centerpartister och landsbygdsbor har åtminstone historiskt delat bakgrund och värdegrund.
Därmed inte sagt att man inte kan göra ett bra jobb bara för att man har en partipolitisk historia, snarare tvärtom. Frågan är också hur länge man ska var stämplad av sitt politiska förflutna. En gång centerpartist, alltid centerpartist – eller?
Anställning ska förstås avgöras av kompetens och då är det inte någon nackdel om medarbetarna i en lobbyorganisation har goda kunskaper om hur det fungerar i maktens korridorer. Att de vet var besluten fattas och har bra nätverk bland nyckelpersoner. LRF har flera sådana medarbetare med bakgrund från de flesta riksdagspartier, även om det inte kan förnekas att Centern dominerar.
Det är dock långt ifrån säkert att täta band alltid ökar möjligheterna att få igenom sina förslag. Tvärtom var det kanske lättare att få gehör för sina åsikter hos en S-regering ledd av en statsminister med bondedrömmar, än hos en urban alliansregering där finansministern tydligt och klart uttryckte att han inte trodde på någon framtid för svenskt jordbruk.LÄS MER: Valet av Anna Karin Hatt bekräftar banden mellan C och LRF
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.