Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 24 oktober 2019

Bondeprotester runt om i Europa - och i Sverige

I Sverige finns ingen tradition av omfattande bondeprotester likt övriga Europa. Men det betyder inte att det inte finns ett liknande missnöje här, skriver Tove Mellgren i veckans krönika.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren
Tove Mellgren

Det mullrar i bondeled ute i Europa. På flera håll har lantbrukare gått ut på gatorna för att demonstrera. Protesterna har blivit allt mer högljudda i Frankrike och nu även i Tyskland samt Nederländerna. Anledningarna varierar.

Under oktober marscherade tiotusentals bönder genom Madrid. Det var främst olivproducenter som protesterade mot de lägre priserna på jordbruksprodukter, något som kan förvärras vid ett handelskrig med USA. Protester mot försämrade villkor har även ägt rum i Frankrike. I Nederländerna har lantbrukare protesterat efter ett förslag att tvinga dem att dra ner på antalet djur. Även om förslaget drogs tillbaka av jordbruksministern kördes tusentals traktorer mot Haag och lyckades blockera viktig infrastruktur.

I Tyskland vänder sig bönder mot dåliga företagsvillkor och begränsningar i användandet av växtskyddsmedel och mineralgödsel. Samtidigt gror missnöjet bland de italienska bönderna, eftersom regeringen vill ta bort skattelättnader på diesel.

Även om de utlösande faktorerna är olika, är det ett brett missnöje som bottnar i svårigheten att skapa lönsamhet i lantbrukssektorn i kombination med höjda krav och ett ökat tryck från omvärlden på att ställa om jordbruket.

I Sverige finns ingen tradition av omfattande bondeprotester. Men det betyder inte att det inte finns ett liknande missnöje här.

Samtidigt som bondeupproren pågår i Europa, så har landsbygdsfrågorna fått ett uppsving i den svenska debatten. I partiledardebatten i SVTs Agenda (13/10) var ett ämne ”Delat land”, en diskussion som främst handlade om glesbygdskommuners svårigheter att finansiera välfärden. Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att 100 av Sveriges 290 kommuner räknar med underskott redan i år, vilket är oroande. Men det talades väldigt lite om hur resurser till välfärd skapas och vad företag på landsbygden behöver för att skapa lönsamhet och arbetstillfällen.

Och då är vi åter i lantbruket som är landsbygdsföretagens centrum. Det måste finnas en betalningsvilja för produkter som produceras på svensk landsbygd. Det måste finnas bra styrmedel och myndigheter som stöttar företagsamhet i Sveriges alla hörn. Det är det bästa sättet att möta ett begynnande missnöje.

Relaterade artiklar

Till toppen