Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 4 december 2019

”Bondeprotester sprider sig som löpeld i Europa”

Det kokar bland bönderna i Europa, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Hamburgs stadspolis/Ann Lindén

Förra veckan samlades nästan 9 000 traktorer och 40 000 tyska bönder runt Brandenburger Tor i Berlin. Några dagar senare var det dags för bondeprotester även i Paris och Dublin. Vi har tidigare i höst uppmärksammat och kommenterat liknande demonstrationer i bland annat Hannover, Bonn, Madrid och Haag. Dessutom har nya aktioner aviserats den här veckan.

Protesterna fokuserar på olika problem. I Berlin demonstrerade man mot bekämpningsmedelsförbud och i Dublin mot låga nötköttspriser. Vissa demonstrationer är sanktionerade av bondefacken, andra är ”vilda strejker”, men budskapet är i grunden detsamma; bönderna har fått nog.

De har tröttnat på att vara slagpåse i klimatdebatten. Att pålaga efter pålaga läggs på jordbruket, utan att det går att få betalt för alla kostnadsökningar i slutänden.

Ska vi klara klimatmålen till 2030 måste vi ställa om samhället så att det bli mer hållbart. Det gäller inte minst i jordbruket, vilket säkert också kommer att lyftas vid FN:s klimatmöte i Madrid i veckan. Men bönderna kan inte själva ta kostnaden för omställningen av livsmedelsproduktionen. Och i en trögrörlig bransch som de gröna näringarna, där man jobbar med levande materia, kan inte förändringar göras i en handvändning.

Det är också ovanligt osäkra tider för Europas jordbrukare just nu. Inom EU pågår förhandlingar om en ny gemensam jordbrukspolitik och samtidigt ska en ny EU-budget fastställas. Brexit kastar sin skugga över alltihopa. Minskade medlemsavgifter betyder sannolikt lägre ersättningar till jordbruket.

I Sverige är samtliga riksdagspartier överens om att verka för sänkta jordbruksstöd, men här syns inga traktordemonstrationer ännu. LRF har istället dragigt igång ett bondeupprop mot sänkta EU-ersättningar, som på bara några veckor är på väg mot 30 000 namnunderskrifter.

EU:s jordbruksstöd är också ett stöd till konsumenterna. Utan det skulle maten vara betydligt dyrare. För att få politikerna att tänka om kring jordbruksstödet räcker det inte med att bönderna visar sin frustration. Det krävs också att de har konsumenternas uppbackning.

Att blockera motorvägar, gator och torg är en riskabel balansgång. Det kan leda till allmänhetens sympati, men lika gärna väcka ilska.

LÄS MER: Tysk traktorprotest: Politikerna måste lyssna på oss lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen