Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 18 juli 2014

Bottennapp, Miljöpartiet!

Miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson visade upp en glasbehållare innehållande svart gegga vid partiets pressträff i Almedalen för några veckor sedan. Det skulle illustrera bottendöden i Östersjön, och på detta problem hade språkrören en lösning: 100 procent ekologisk odling nära kusten.

Med 200 miljoner till det kustnära lantbruket vill partiet ställa om all jordbruksmark, från Åland och söderut längs den svenska Östersjökusten.

Ursäkta, men de pengarna kunde användas betydligt klokare om det är minskat näringsläckage till havet man vill uppnå. Ekologisk odling har förvisso fördelar, men inte just i det här avseendet.

Det finns i dag mycket kunskap om växtnäringsläckage från jordbruksmark. När problemen med övergödning i Laholmsbukten och i Ringsjön i Skåne blev uppenbara på 1980-talet startades försök för att få vetskap om hur olika odlingssystem påverkar läckaget. De så kallade Mellbyförsöken, som mäter detta, har nu pågått i 30 år.

Försöken ger inget stöd för att en omläggning till ekologiskt skulle minska utlakningen. Däremot visar de att insådd av fånggröda och bearbetning av jorden på våren i stället för på hösten har betydande effekt.

Tyvärr har ekoodlingen svårare att tillämpa metoderna, de kan medföra stora problem med ogräs. I ekologisk odling måste marken bearbetas oftare för att hålla ogräsen stången – och bearbetning ger ökat läckage.

De miljövänliga metoderna har fått spridning genom det svenska rådgivningsprojektet Greppa Näringen, finansierat av staten och EU.

Det här är sådant som MP: s språkrör rimligen borde ha haft kunskap om, innan de gjorde sitt stora utspel.

Fast det plockar förstås inga poäng hos de väljare som är okunniga om den komplexa frågan, men som tycker att ambitionen att ”rädda havet” är god. Därtill är det alltför komplicerad kunskap för att ge rubriker under Almedalsveckan. Den här verkligheten är inte svartvit.

Men i sitt röstfiske struntar miljöpartiet i forskning och kunskap. Det här var inget annat än ett bottennapp, Romson och Fridolin!

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen