Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 25 mars 2020

Corona: Kanske kommer lantbruket att uppvärderas

Det är glädjande att regeringen till slut klassat de gröna näringarna som en samhällsviktig verksamhet. På bara några veckor har jordbruket gått från att vara en miljöfarlig verksamhet till att bli samhällsviktig.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Istock/Ann Lindén

En kedja är som bekant inte starkare än sin svagaste länk. Därför är det glädjande att regeringen nu slutligen bestämt att hela livsmedelskedjan – från jordbruket till handeln – ska klassas som samhällsviktig verksamhet. Detta tillsammans med verksamheter som till exempel det militära försvaret, hälso- och sjukvård samt energiförsörjning.

Det betyder att även att böndernas barn har rätt att gå kvar i skolor och barnomsorg ifall dessa skulle stängas på grund av coronautbrottet. Barnen slipper vara med i det intensiva vårbruket och tillbringa sina dagar tillsammans med föräldrarna ute bland mjölkkor och traktorer, en arbetsmiljö som kan vara livsfarlig.

Det tog tid innan regeringens beslut kom, men det är naturligtvis inte enkelt att avgöra vilka som är allra viktigast för att samhället ska kunna fortsätta att fungera även vid en kris.

Det kan ju inte bli för många, för då är beslutet verkningslöst. Men att jordbruket som levererar mat skulle räknas som samhällsviktigt borde ju vara självklart.

Finland beslutade för ett par veckor sedan att jordbruket där är samhällsviktigt och i Danmark har ingen ens kommit på tanken att det inte skulle vara det.

Nu är det upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att tillsammans med länsstyrelser och kommuner att peka ut vilka företag som räknas som samhällsviktiga och därmed också måste kunna visa upp en beredskapsplan.

Lite oroande är det då att vissa länsstyrelser i ett tidigare skede endast ansåg att livsmedelshandeln var att räkna som samhällsviktig. De får nu lyssna på landsbygdsministern som tydligt sagt att hela livsmedelskedjan ska räknas in. ”Utan livsmedelssektorn stannar Sverige”, konstaterade hon häromdagen.

Nästan lika viktigt som att få ha kvar sina barn i barnomsorg och skola är det symboliska värdet av att jordbruket pekas ut som viktigt för samhället. På bara några veckor har det gått från att klassas som miljöfarlig verksamhet till samhällsviktig verksamhet.

Så om det kommer något gott ur den här krisen är det kanske att fler förstår var maten kommer ifrån. Och att vi uppvärderar sysselsättningar som inte varit särskilt högt värderade av samhället tidigare.

LÄS MER: ”Vem tar över om många blir sjuka i lantbruket?”LÄS MER: ”Coronaviruset visar vikten av självförsörjning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen