Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 16 augusti 2019

”Dags att släppa klimatpaniken och ta ansvar”

Det är ingen patentlösning att alla blir veganer, skriver Land Lantbruks ledarskribent. Rådet är i stället att äta svenskt, så har du kommit en bra bit på vägen mot ett sundare matsystem.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Mostphotos/Peder Wahlberg

De gröna näringarna är en viktig del av lösningen på världens klimatproblem. Och då kan särskilt det svenska lantbruket framhållas som ett av de mest effektiva och samtidigt mest hållbara.

Det säger klimatexpertenJohan Kuylenstierna i en intervju i veckans Land Lantbruk. En beskrivning långt ifrån de undergångsscenarios som följt på presentationen av FNs klimatpanel IPCCs senaste rapport. I den fokuseras på jord- och skogsbrukets påverkan på klimatet, något som till och med fått vissa medier att uppmana bönderna att skämmas.

Problemet i rapporteringen kring jord- och skogsbrukets klimatpåverkan är att den oftast görs ur ett globalt perspektiv, och då tas ingen hänsyn till de ansträngningar svenskt jord- och skogsbruk gjort och de framgångar det faktiskt uppnått.

I Sverige har vi inga problem med ökenutbredning eller avskogning. Här är problemet snarast det motsatta – att de öppna landskapen växer igen allt eftersom mjölkkor och andra betesdjur försvinner. Vi har dubbelt så mycket skog som för 100 år sedan. Vi använder små mängder vatten och mullhalten i svenska jordar ökar.

Visst finns det utmaningar även för svenskt jord- och skogsbruk om vi ska nå målet att växthusgaserna ska ned till noll 2050, men mycket arbete och forskning pågår också. Försök med att minska fossilberoendet, öka kolinlagringen i markerna och att gå över till inhemskt odlat proteinfoder är bara några exempel.

Men ett av problemen är att denna kunskap inte tycks nå ut till debattörer med vaga kunskaper om de gröna näringarna. De stirrar sig i stället blinda på statistik och globala exempel.

Ett annat problem är att många verkar ta klimataktivisten Greta Thunberg på orden och verkligen drabbas av panik. Och i denna klimatpanik ropar de på fler skatter, pålagor och hårdare statlig styrning. Plötsligt anses vuxna människor inte kunna ta något eget ansvar.

Jag sällar mig hellre till Johan Kuylenstierna, Johan Rockström, Line Gordon och andra experter med kunskap om hela mat- och klimatsystemet och en mer sansad bild på framtiden. Visst behöver vi ändra våra matvanor, men det är ingen patentlösning att alla blir veganer. Ät svenskt så har du i stället kommit en bra bit på vägen mot ett sundare matsystem.LÄS MER: Klimatexperten Johan Kuylenstierna: ”Gröna näringarna en del av lösningen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen