Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 27 juni 2019

Dags för verkstad – snart är framtiden här

Framtiden kommer alltid snabbar än vi tror, det är dags att sätta fart med den nationella livsmedelsstrategin, skriver Tove Mellgren i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Nyligen kom Jordbruksverket och Tillväxtverket med sina förslag till den slutgiltiga handlingsplanen om hur den nationella livsmedelsstrategin ska bli verklighet. Svenska lantbrukare ska få bättre förutsättningar att producera mer mat.

Nya regler ska förbättra lönsamheten, konsumenter ska kunna köpa mer svenskproducerat och ekologiskt och forskning och nya innovationer ska bidra till hållbarhet, ökad produktivitet och kompetensförsörjning.

Att arbetet med livsmedelsstrategin fortsätter och blir mer konkret är bra. Strategin antogs av en bred riksdagsmajoritet för att ge långsiktiga förutsättningar för livsmedelsbranschen. Regeringar kan komma och gå, men livsmedelsstrategin är förankrad i Sveriges riksdag och kommer därför att leva vidare.

Sverige är knappast först ut med att göra en nationell livsmedelsstrategi. Många länder har formulerat och beslutat om mål, strategier och handlingsplaner för sin livsmedelsproduktion. Danmark har länge haft en tillväxtorienterad livsmedelsstrategi med fokus på export. Finland har en strategi för en hög självförsörjning av livsmedel, vilket är en anledning till att Finland har en betydligt högre självförsörjningsgrad än Sverige.

Att livsmedelsindustrin ses som en växande sektor är uppenbart. Vi blir fler, i både Sverige och resten av världen och vi måste producera mat till en ökande befolkning. Därmed inte sagt att lönsamheten i sektorn automatiskt kommer att vara god. Handlingsplanen slår snarare fast att konkurrenskraften i livsmedelsindustrin gick ner mellan 2011-2016. Europeisk och internationell konkurrens påverkar. Även omständigheter som klimatförändringar kommer att kräva investeringar på gårdarna.

Så vad tycker regeringen? Landsbygdsminister Jenny Nilsson, som just nu förhandlar om EUs jordbrukspolitik i Bryssel, vill se minskade jordbruksstöd. I höst kommer hon att återkomma med hur regeringen ställer sig till den nationella handlingsplanen. Men en sak är säker, om svenskt jordbruk inte är lönsamt så kommer det varken leverera livsmedel eller miljönytta.

Den nationella livsmedelsstrategin har sikte på 2030. Det är drygt 10 år dit, det är inte många bokslut kvar. Framtiden är här snabbare än vad vi tror.

Tove Mellgren

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen