Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 mars 2019

”Det finns ingen logik i protester mot kosläpp”

Det finns ingen lokig i djurrättsaktivisters demonstrationer i samband med kosläpp. Däremot är det logiskt att förbjuda demonstrationer hemma hos någon, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kosläpp inför publik på Björketorps gård i Blekinge.
Kosläpp inför publik på Björketorps gård i Blekinge. FOTO: Kerstin Davidson

På mindre än en timme var kosläppet på en gård utanför Stockholm fullbokat. Aldrig tidigare har betessläppen väckt ett sådant stort intresse. Tiotusentals, många barnfamiljer, vill vara med när svenska mjölkkor släpps ut på bete i vår. Ett tydligt tecken på svenskt lantbruks attraktionskraft just nu.

Samtidigt mobiliserar djurrättsaktivisterna på sociala medier. ”I år kommer vi att slå ännu hårdare mot kosläppen”, skriver en av dem på Facebook. Hon uppmanar också sina likasinnade att åka till så många kosläpp som möjligt och skriver att de ska organisera sig lika bra som förra året, vilket betyder att de ska demonstrera och störa.

När justitieminister Morgan Johansson (S) nyligen svarade på en interpellation i riksdagen lovade han en utredning om vad som kan räknas som olaga intrång och hemfridsbrott. Ska det verkligen vara tillåtet att demonstrera på någons gårdsplan, även om den inte är inhägnad?

Självklart inte, tycker nog många av oss. Men just nu finns det inget krav på demonstrationstillstånd utanför stadsplanelagt område. Det finns alltså inget förbud i lagen mot att demonstrera vid ett kosläpp.

Men varken mjölkbönder eller barnfamiljer vill att aktivisternas protestaktioner ska störa den festliga stämningen vid kosläppen. Och det finns inte heller någon logik i aktivisternas handlingar.

Varför protestera hos dem som öppnar sina gårdar för konsumenterna, tar mycket väl hand om sina kor och är bland det bästa svenskt jordbruk kan visa upp? Dessa gårdar borde väl i stället få stöd av dem som värnar om djurs välmående.

Nä, det finns ingen logik att vänta från de militanta djurrättsaktivisterna. Snarare gränsar deras beteende till religiös fanatism.

Arla har polisanmält Facebookinlägget som uppmanar till demonstration vid kosläppen. Och det var också vad justitieministern uppmanade till i riksdagen. Polisen tar allvarligt på hot mot djurägare, sa han. Men enda sättet att få en rättvisande bild av problemet är att alla hot och andra övergrepp polisanmäls.

Det finns en oro för att stopp för aktivisternas demonstrationer skulle kunna uppfattas som inskränkningar i till exempel yttrandefriheten och allemansrätten. Rättigheter som är självklara i vårt öppna, svenska samhälle. Men det kan inte vara en mänsklig rättighet att demonstrera hemma hos någon annan. Ett förbud mot det är inte ett hot mot yttrandefriheten.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör Land Lantbruk

LÄS MER: Arla polisanmäler aktivistuppmaning om kosläpp på FacebookLÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot kosläpp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen