Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 oktober 2018

Det tog tid - men nu köper allt fler kommuner svenskt

Nu har det lossnat på riktigt för kommuner som köper in mer svenskt kött, men det tog sin tid, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kerstin Davidson.
Kerstin Davidson. FOTO: Ann Lindén/montage

År 2009 provocerade grisföretagaren Per Karlsson, Boarps gård, sin hemkommun Laholm. Han lovade att inreda ett stall efter danskt mönster, för produktion av griskött till kommunen. Laholms kommun – en av landets mest lantbruks- och djurtäta – köpte nämligen griskött från andra sidan sundet till sina kök.

Det blev startskottet för debatten om dubbelmoralen i den offentliga upphandlingen. Samtidigt som politikerna ställde höga krav på svensk djurhållning köpte man in kött till de offentliga köken som producerats på ett sätt som skulle ha varit förbjudet i Sverige – det blev billigare så.

Om det här var Laholm tyvärr inte ensamt.

Det har bitvis varit trögt men nu snart tio år senare verkar det som att det har lossnat på riktigt. Allt fler kommuner bemödar sig om att köpa in svenskt kött. Mot bakgrund av torkan och långa slaktköer är det dessutom flera som gör en extra insats. I just Laholm köper man numera svenskt och för att hjälpa till att minska slaktköerna kommer kommunen att servera nötkött på de vegetariska dagarna framöver.

Här på landlantbruk.se finns #upphandlingskartan, där vi kartlägger kommunerna som förändrat sin upphandling av kött till följd av torkan. Hur ser det ut i din kommun? Mejla redaktionen och berätta, så uppdaterar vi kartan.

Borås är nu en av dessa kommuner. I Land Lantbruk har jag tidigare berättat om det ansvariga kommunrådet Tom Andersson, MP, som ansåg att kommunens miljömålsarbete ”skulle raseras” om man köpte in mer nötkött till skolkök och äldreboenden. Senare hände det saker i Borås. På initiativ av allianspartierna beslöt flera nämnder att gå emot kommunrådet. Det skedde med stöd av socialdemokraterna.

– Sverige ska vara ett samhälle där man ställer upp för varandra i kris. Det är en ganska liten ansträngning från vår sida om barnen får äta spagetti och köttfärssås ett par gånger extra i månaden, sa Per Carlsson, S, grundskolenämndens ordförande, till Borås Tidning.

Ett sympatiskt uttalande, Per Carlsson! Värd beröm är också ambitionen hos partikamraten, civilminister Ardalan Shekarabi, som vill göra det obligatoriskt att ställa krav på djurskydd och låg antibiotikaanvändning vid offentlig upphandling. Förhoppningsvis går förslaget igenom, oavsett vilken regering vi får framöver.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen