Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 22 mars 2018

Djurens rätt ska inte få hålla i taktpinnen

Det slutliga målet för Djurens rätt är inte att få alla att sluta äta ägg från burhöns. Det är att vi inte ska äta ägg överhuvudtaget, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Ann Lindén

Djurrättsorganisationen Djurens rätt har sedan 2008 agiterat för en bojkott av ägg producerade i burar. En efter en har de stora dagligvarukedjorna fallit, de säljer inte längre färska ägg från burhöns. Att notera är dock att Djurens rätts mål inte är att vi ska äta ägg från frigående hönor, slutmålet är att vi inte ska äta några ägg alls.

Handelns knäfall för Djurens rätts kampanj må vara begriplig, även om man kan tycka att konsumenterna själva borde få välja vilka ägg de ska köpa. För några år sedan genomförde djurrättsorganisationen nämligen demonstrationer utanför butiker. Ingen handlare vill väl ha högröstade aktivister vid butiken under lördagskommersen.

Nu slår sig Djurens rätt för bröstet. ”Ett av Sveriges mest välkända företag” har beslutat att inte använda burägg, skriver föreningen på egna hemsidan. Det handlar om bondeägda Lantmännen. I sin policy för ägg har Lantmännen deklarerat att man enbart kommer att använda ägg från frigående höns i sin livsmedelsproduktion.

Genom policybeslutet diskvalificeras produktionen från ett antal av Lantmännens ägare, vilka producerar ägg från inredda burar, ett produktionssystem som är godkänt enligt den svenska djurskyddslagstiftningen. Äggproducenten Michael Liedberg i Vara, som kritiserat Lantmännens beslut, är en av dessa. Han köper årligen hönsfoder för stora pengar av Lantmännen. Men de ägg han producerar duger nu inte längre som ingredienser i Lantmännens pannkakor och kakmixer.

Lantmännen är ett starkt och välrenommerat företag. Nog borde Lantmännen ha kraft att stå upp för sina medlemmar och deras produktion, så länge den följer lagen. Om inte de bondeägda företagen försvarar svenska bönders produktion – vem ska då göra det?

Lantmännen har medgett att man har haft ett möte med Djurens rätt, men förnekar att mötet är orsaken till att man väljer bort buräggen, något Land Lantbruk berättat om.

Må så vara, men i bakgrunden är det ändå Djurens rätt som styrt frågan med sin tio år långa kampanj. Och självklart kommer föreningen inte att låta sig nöjas när den lyckats fösa undan buräggen från marknaden. Då lär man ge sig på nästa produktionsgren. I tur står nu slaktkycklingbranschen, där en ny kampanj just sjösatts. Låt inte Djurens rätt hålla i taktpinnen!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen