Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 21 mars 2019

”Elever ska inte behöva smuggla in kött i skolan”

Skolan bör ge eleverna ett oproblematiskt förhållande till maten, och ge även skolungdomar ett val när det gäller vad de ska äta, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk.

Lärarna på Orust varnar för att vegetariska skolluncher leder till trötta elever och dåliga skolresultat. Politikerna har nämligen bestämt att en dag i veckan ska skolmaten vara köttfri och nyligen genomfördes en vegetarisk vecka för att lära eleverna vad som är klimatsmart mat. Men barnen ratar de vegetariska rätterna och orkar inte koncentrera sig.

I Örebro ordnades tidigare en veganmånad på ett av kommunens gymnasier. Av klimat- och miljöskäl serverades eleverna enbart växtbaserad mat under en månad. Men många killar ansåg inte att de fick i sig tillräckligt med protein när de inte fick äta kött och mejeriprodukter och smugglade in kött i skolan.

I dag behöver ingen svälta i Sverige, men när vi kan äta oss mer än mätta har maten i stället blivit en statusmarkör och ett politiskt slagträ. Vi nöjer oss inte med att stoltsera med våra korrekta måltider på sociala medier, utan försöker också omvända dem som inte äter lika ”klimatsmart”.

Växande barn och ungdomar behöver proteiner såväl som andra näringsämnen. Det kan de få i sig även med en välplanerad vegetarisk och vegansk diet, men valet borde vara fritt även för dem. Vi vuxna äter ju fortfarande vad vi vill.

Med tanke på att många, särskilt unga tjejer dessutom har ätstörningar borde också ett av skolans mål vara att ge ungdomarna ett oproblematiskt förhållande till mat. Maten ska inte redan från tidiga år omgärdas av skam och dåligt samvete. Det är bra att barnen lär sig äta frukt och grönsaker, men det behöver inte ske med tvång och pekpinnar.

När den så kallade Ungdomsbarometern nyligen presenterade vad som är viktigt för svenska ungdomar mellan 15 och 24 år kom miljö- och klimatfrågorna på första plats. Ungefär en tiondel säger sig vara vegetarianer och veganer. Sju av tio som äter kött vill att det ska vara svenskt. I huvudsak för att de stödjer svenska bönder och för att de av hållbarhetsskäl vill minska transporterna. Det senare talar också för svenskproducerade, vegetariska alternativ.

Det är positivt att ungdomar är engagerade i dessa frågor, men de ska inte behöva känna att de ensamma bär ansvaret. Om skolorna ska lära elever vad som är bra för miljön och klimatet måste det ske utifrån en helhetssyn. Annars finns misstanken att det ytterst är ett sätt för kommunerna att spara pengar.…

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör Land Lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen