Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 3 november 2017

En medelväg för glyfosatet är rätt väg att gå

Ett ja till glyfosat är ingen drömsits för en miljöpartistisk minister. Kerstin Davidson föreslår en medelväg för glyfosatet i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Björn Ullhagen

Turerna har varit många – och bitvis obegripliga – kring EU:s förlängning av tillståndet för glyfosat. På torsdag ska beslutet tas, och var det landar är än så länge ovisst.

Inte minst har den svenska regeringens agerande varit svårt att begripa. Miljöminister Karolina Skog presenterade allra först en ytterst rimlig linje i frågan; förbud för privatpersoner att använda ogräsmedlet men förlängt tillstånd för yrkesmässig användning. Hon deklarerade att Sverige skulle rösta ja till EU-kommissionens förslag till förlängning.

Men vid en kommittéförhandling i Bryssel röstade Sverige i stället nej till EU-kommissionens förslag, som enda land i Nordeuropa. Miljöministerns förklaring till detta känns krystad:

”Vi vill verka för en bred kompromiss, och därför är det inte rätt läge att låsa sig nu”, sa Karolina Skog till Land Lantbruks Gunilla Ander.

Om man nu inte ville låsa sig hade det kanske varit mer logiskt att – i likhet med Tyskland och Portugal – lägga ner sin röst.

Men kanske har det börjat bränna under fötterna på ministern. Miljöpartiets Europaparlamentariker har i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 21 oktober argumenterat för ett förbud.

Den europeiska miljörörelsen har presenterat en namninsamling mot glyfosat som drygt en miljon EU-medborgare står bakom. Att i det läget säga ja till glyfosat är sannolikt ingen drömsits för en mp-minister ett knappt år före riksdagsvalet.

Europeiska expertmyndigheter har bedömt att glyfosat inte kan klassas som cancerframkallande. Ändå känns det stötande att man hittar halter – om än mycket låga – av substansen i livsmedel. Skälet till detta är sannolikt att man på många håll behandlar grödor med glyfosat kort före skörd.

Besprutning före skörd är inte tillåtet i Sverige, men praktiseras rutinmässigt på andra håll i Europa. Visserligen har jordbruket i norra Sverige på grund av det extremt besvärliga skördeläget i år fått dispens från förbudet, eftersom den otröskade grödan börjat gro. Men den spannmål som kan skördas under dessa förhållanden kommer inte att bli människoföda.

Att förbjuda glyfosatbehandling före skörd borde vara en rimlig medelväg. Det vore troligen också ett beslut som det svenska lantbruket kunde godta.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen