Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 23 maj 2019

Ett starkt EU behövs för de gröna frågorna

Den som värnar om de gröna frågorna - om företagande och sysselsättning på landsbygden, hållbar livsmedelsproduktion, förnybar energi och klimatet - bör lägga sin röst i EU-valet, skriver Land Lantbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson
Lena Johansson

Bara dagar innan valdagen är det fortfarande ganska tyst kring de gröna frågorna i EU-valsdebatten. Det är konstigt eftersom mat, miljö och klimat är frågor som EU faktiskt kan påverka. Till skillnad från skatter, trygghet och socialpolitik, som hittills varit uppe i debatten, men som huvudsakligen beslutas av varje enskilt medlemsland.

Klimatet däremot har inga nationsgränser. För att kunna hejda klimatförändringarna måste Sverige samverka med resten av världen och då är ett starkt EU viktigt.

Även på miljö- och djuromsorgsområdet ligger EU i frontlinjen och Sverige har i många fall varit pådrivande i dessa frågor. Det gäller till exempel den minskade antibiotikaanvändningen och stopp för kupering av grisknorrar.

När EU bildades i ett krigshärjat Europa var två av huvuduppgifterna att bevara freden och att säkra livsmedelsförsörjningen. Ingen skulle behöva gå hungrig i Europa. Därför fick jordbruks- och livsmedelspolitiken en dominerande roll inom unionen.

I dag råder ingen livsmedelsbrist i EU och kanske är det därför som jordbruks- och livsmedelspolitiken numera tycks tas för given. Många känner inte till bakgrunden och jordbruksstödet uppfattas enbart som ett stöd till bönderna – inte ett sätt att hålla nere matpriserna.

LRF arbetade aktivt för ett EU-medlemskap inför folkomröstningen 1995. ”Vi insåg tidigt att svenskt näringsliv inte skulle klara sig utanför EU”, sa dåvarande LRF-ordförande Bo Dockered när LRFs Brysselkontor firade 30-årsjubileum härom veckan. Naturligtvis lockade också den europeiska marknaden med hundratals miljoner konsumenter och ersättningarna inom EUs jordbrukspolitik.

Nära 25 år senare står jordbrukspolitiken inför ännu en omstöpning och de flesta svenska politiker vill skära ned jordbruksbudgeten. Jordbruksfrågorna blir alltså högaktuella för de nyvalda parlamentarikerna.

Den som värnar om de gröna frågorna – om företagande och sysselsättning på landsbygden, om hållbar livsmedelsproduktion, förnybar energi och klimatet – bör alltså lägga sin röst i EU-valet på söndag. Förhoppningsvis inser också de svenska EU-parlamentarikerna hur viktigt arbetet i jordbruksutskottet är.

Inte bara för jordbruket, utan också för klimatet, miljön och maten i Europa.

Lena Johansson

politisk chefredaktör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen