Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 oktober 2016

Följ föredömet Finland

Vår försörjningsberedskap är god. ”I synnerhet livsmedelssidan är under kontroll. Beredskapslagren garanterar att den inhemska produktionen kan fortgå också i krissituationer. En säkrad livsmedelsproduktion är grunden till samhällets kristålighet.” Jodå, du läste rätt. Det ovan sagda har uttalats på fullt allvar. Men tyvärr gäller orden inte Sveriges beredskap.

Kerstin Davidson.
Bild 1/2Kerstin Davidson.
Bilden är ett montage.
Bild 2/2Bilden är ett montage. FOTO: Ann Lindén, Mostphotos

Det var i stället chefen för Finlands försörjningsberedskapscentral, Ilkka Kananen, som uttalade dem år 2008.

Och inget tyder på att läget i Finland har försämrats sedan dess. År 2010 antogs en nationell livsmedelsstrategi – ”Morgondagens mat” – med starkt fokus på försörjningsberedskap. Man slog fast att beredskapen skulle vara "på minst den nuvarande nivån".

Finländarna har anledning att vara stolta. Sämre beställt är det här hemma. Vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari gav en forskare Sveriges militära försvar betyget 3 på en femgradig skala. Men för civilförsvaret – som bland annat handlar om vår livsmedelsförsörjning i kristid – gavs betyget 1. Det refererade LRFs ordförande Helena Jonsson vid ett seminarium om den nationella livsmedelsstrategin på Elmia i förra veckan.

I Sverige har livsmedelsberedskapen varit en icke-fråga sedan 1990-talets början. Den har varit närmast tabu, då man trodde att vi uppnått den eviga freden. Beredskapslagren är sedan länge avvecklade och till skillnad från i Finland har ingen myndighet huvudansvaret. Civilförsvarsförbundets styrelse målade i fjol upp en mörk bild av läget:

Om transportsystemet kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn. Om landet isoleras är hälften av våra dagliga livsmedel borta efter 10-12 dygn – även om transporterna fungerar.

Konkurrenskraftiga spelregler för jordbruket är en av grunderna för en säkrad livsmedelsförsörjning. Utan särskatter och med mindre regelkrångel får jordbruket förutsättningar att växa och producera mer mat.

När Sveriges livsmedelsstrategi slutligen ser dagens ljus bör åtgärder för att säkra försörjningsberedskapen vara en självklar del. Det finns goda skäl att följa det föredömliga grannlandet Finland.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen