Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 27 mars 2015

Försvåra inte byggande på landsbygden

Länsstyrelsernas beslut om utvidgat strandskydd har överklagats av markägare i 110 av landets 290 kommuner, berättar vi på sidan i Land Lantbruk (nr 14 2015).

Hur kunde det bli så? När alliansregeringen 2009 beslöt att ändra strandskyddsreglerna var tanken att främja utveckling i landsbygdsområden med god tillgång till stränder. Det skulle bli lättare att bosätta sig strandnära, exempelvis vid många av våra 100 000 insjöar.

Det blev tvärtom. Många länsstyrelser tog i stället chansen att skydda mer mark utan att behöva ersätta markägarna. I Värmland, exempelvis, lade länsstyrelsen ut utvidgat strandskydd runt 552 sjöar. En av de berörda markägarna är Anders Axelsson i Långserud. Han fick sitt gårdscentrum med alla byggnader och en väg inom strandskyddat område.

Nu har länsstyrelsen visserligen minskat skyddsområdet, men Anders Axelsson är ändå en av de 100 markägare i Värmland som överklagar. Han anser inte att strandskyddet behövs i avfolkningsbygder. På hans strandskyddade mark går inte en människa, bara hans egna betesdjur.

Ska byggandet öka på landsbygden måste attraktiva lägen få användas. Risken för överexploatering är faktiskt på de flesta håll ytterst liten. Myndigheterna bör underlätta byggande på landsbygden, inte försvåra.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen