Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 25 april 2019

Ge EU-väljarna vad EU-väljarna vill ha

Är man som EU-kandidat intresserad av väljarnas röster, borde man visa intresse för lantbrukets frågor, skriver Tove Mellgren, Land Lantbruks nya ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren.
Tove Mellgren. FOTO: Johan Sjöblom

Nyligen rapporterade Sveriges Radio att miljö, klimat och energi hamnar i topp när väljarna uppger de viktigaste frågorna inför det stundande EU-valet. Enligt samma undersökning upplever många att de har för lite information om valet för att kunna ta ställning.

Den sena påsken gör att vi får en valrörelse som pågår i knappt en månad. Under den tiden ska vi fira både Valborg och första maj. Man brukar säga att politik är ett maraton, men just valrörelser har snarare blivit ett sprintlopp. Det såg vi även i förra årets riksdagsval med en kort valrörelse efter att valdagen tidigarelagts en vecka på grund av en grundlagsändring. (Regeringsbildningen blev dock desto långvarigare.)

Samtidigt som valrörelsen blir kortare ska helt nya kandidater presentera sig för väljarna. Moderaterna har alltigenom nya namn på sin kandidatlista, Socialdemokraterna ändrar om i toppen, med nuvarande parlamentariker Jytte Guteland först på tredje plats. Endast Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har sittande parlamentariker på sina förstaplatser.

Liberalerna, enligt egen utsago det mest Europavänliga partiet, petade sin erfarna toppkandidat och hamnade på efterkälken. Det krävs en Usain Bolt-spurt om de vill komma ikapp.

Från lantbrukets perspektiv är det kommande EU-valet ett ödesval eftersom beslut om nästa Capprogram kommer att tas under perioden. Denna ledarsida har tidigare påpekat det svenska ointresset för europeisk jordbrukspolitik. En uppfattning som förstärks av andra uppgifter i andra medier. Endast tre svenska kandidater till EU-parlamentet vill sitta i jordbruksutskottet, och då som andrahandsval. Men kanske är vägen till ett ökat intresse för jordbruket just genom att ge väljarna det de efterfrågar.

Miljö, klimat och energi är viktiga politiska frågor enligt väljarna, men också för de gröna näringarna. Jord och skog är viktiga resurser i omställningen till ett biobaserat samhälle och en av de få sektorer som faktiskt bidrar till att binda koldioxid.

Är man som EU-kandidat intresserad av klimat och miljö, vilket man borde vara om man vill vinna väljarnas röster, så borde man även vara intresserad av svenskt lantbruk.

Tove Mellgren

Fotnot: Lena Johansson fortsätter sitt arbete som politisk chefredaktör och ledarskribent. Tove Mellgren skriver ledare var 4-5 vecka.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen