Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 januari 2018

”Ge minknäringen andrum i stället för utredning”

Regeringens förslag till ny djurskyddslag var positivt, men minknäringen behöver andrum efter att ha investerat i förbättringar – inte hot mot sin existens, skriver Kerstin Davidson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Staffan Gustavsson

Inom svensk animalieproduktion höll man andan inför att S-MP-regeringen skulle presentera sitt förslag till ny djurskyddslag. Men nu, när förslaget är lagt, kan man nog konstatera att det i stora stycken blev en positiv överraskning. Det innehöll knappast några kallduschar i form av skärpta krav på lantbrukets djurhållning. Regeringen hänvisar också till den nationella livsmedelsstrategin, med dess mål om tillväxt.

Positivt är också att djurägares rättssäkerhet ska stärkas i förhållande till kontrollmyndigheten. Djurförbud ska inte kunna utfärdas automatiskt efter tre förelägganden från Länsstyrelsen. Beslutet måste också vara, heter det i den föreslagna lagtexten, ”befogat från djurskyddssynpunkt”. Det är en viktig markering och ett steg framåt.

Uppseendeväckande är däremot beskedet att minknäringen än en gång ska utredas. Detta trots att det i den Eva Erikssons djurskyddsutredning från 2011 inte fanns förslag till förändringar för pälsdjursbranschen. Det var nämligen redan utrett, även den gången av Eva Eriksson.

Minnesgoda läsare erinrar sig kanske jublet på socialdemokraternas partikongress 2001. Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson lyckades med stöd av Margareta Winberg driva igenom ett beslut om förbud mot pälsnäringen. Det resulterade i att en utredning tillsattes. I utredningen ”Djurens välfärd och pälsdjursnäringen”, presenterad 2003, argumenterade Eva Eriksson mot ett förbud. Utan ersättning skulle det vara grundlagsstridigt och uppfödarnas förluster skulle röra sig om miljardbelopp.

I stället var utredningens förslag att djurhållningen måste utvecklas så att minkarna skulle kunna bete sig naturligt. Miljön i burarna erbjöd inte tillräcklig stimulans för djuren, var en slutsats.

Efter att nya föreskrifter för branschen kom 2012 har minkuppfödarna tagit krafttag, det handlar enligt Svensk Minks VD Johan Dalén om 100-tals miljoner i investeringar i nya burar i flera etage.

Nu är det arbetet precis slutfört på landets minkgårdar. Rimligt vore att näringen nu fick en smula andrum, men troligen är förslaget om utredning ett offer på djurskydds- och djurrättsrörelsens altare. Att det sker samtidigt som enskilda minkuppfödare är föremål för omfattande trakasserier ger dålig smak i munnen.LÄS MER: Norska regeringen vill förbjuda pälsnäringenMisshandlades av inkräktare på minkgården

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen