Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 september 2019

Gröna näringar kan ge unga det de söker

Branschen har ett ansvar att visa på de fördelar som de gröna näringarna kan erbjuda. Även politikerna har ett ansvar att skapa förutsättningar för konkurrenskraft, skriver Tove Mellgren.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren
Tove Mellgren

Skörden är inne i stora delar av landet och för de flesta har den blivit bra, särskilt jämfört med förra årets katastrofår. Jordbruksverkets prognos spår en spannmålsskörd på 5,9 miljoner ton. Det är 10 procent högre än femårssnittet. Även totalskörden ser ut att bli bra.

Fjolårets torka med nästan halverade spannmålsskördar slog hårt mot svenskt lantbruk och kommer att ha konsekvenser under flera år framåt. Även i år finns regionala torkproblem. Många europeiska länder lider av torka från den varma sommaren. Större klimatvariationer framöver kommer att vara en svårighet för en väderberoende sektor.

Skörderesultatet går upp och ner. Det gör även marknaden där varorna säljs och därmed lönsamheten i företagen. Därför är det viktigt att också lyfta de större övergripande perspektiven.

Ett av de övergripande perspektiven är berättelsen om att de gröna näringarna är en framtidsbransch. Att man kan arbeta, driva företag och försörja sig med utgångspunkt i jord och skog. Och att det är här man ska vara om man vill vara med i den gröna omställningen, bidra till livsmedelstrygghet och andra viktiga samhällsnyttor.

Den positiva berättelsen är inte minst viktig för att attrahera kompetens och relevant arbetskraft. Många företag inom näringen har ett skriande behov av personal. Tittar man på undersökningar som visar vad unga vill ha ut av sitt arbetsliv ligger befordran inte särskilt högt på listan. Det gör i stället livsbalans, möjligheten att utvecklas i arbetet, flexibilitet och värderingar. Alla egenskaper som de gröna näringarna kan leverera på.

Det finns ett ansvar inom branschen att visa på de fördelar som de gröna näringarna kan erbjuda. Därtill finns ett politiskt ansvar, att skapa förutsättningar för att det gröna näringslivet ska ha möjlighet att vara konkurrenskraftigt.

”Villkoren för de gröna näringarna står högt på regeringens dagordning” sa statsministern i regeringsförklaringen under riksmötets öppnande förra tisdagen.

Hur man kan skapa lönsamhet och kompetensförsörjning borde vara två av de frågor som sysselsätter regeringen.

Tove Mellgren,

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen