Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 11 augusti 2017

Haltande jämförelse om vatten

Att kritisera jordbruket för dess roll i den globala vattenbristen är en sak - men att påstå att förhållandena är liknande i Sverige är inte korrekt. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Till en enda mandel går det åt fyra liter vatten - de törstiga mandelträden bevattnas dygnet runt ur sinande grundvattenreserver.
Till en enda mandel går det åt fyra liter vatten - de törstiga mandelträden bevattnas dygnet runt ur sinande grundvattenreserver. FOTO: Mostphotos

Debatten om vattenbrist är het efter några år med ovanligt lite nederbörd. Det har fått Dagens Nyheters ledarsida att rikta udden mot jordbrukets vattenförbrukning, och då i synnerhet djurhållningens.

”En privatperson förbrukar i genomsnitt 160 liter vatten per dygn – och förbrukningen minskar. En gård med cirka 150 kor gör av med i snitt 14 000 liter under lika många timmar”, skriver Evelyn Schreiber i en signerad ledarartikel i DN.

Jordbruket global storkonsument

Hennes slutsats blir att ”vattenslukande verksamheter” som jordbruket måste bli mer hållbara, i stället för att vanliga radhusägare lagar läckande kranar eller ställer in vattenspridaren i förrådet. Globalt sett är det nämligen jordbruket som står för 70 procent av dricksvattenförbrukningen, påpekar hon.

Jämförelsen haltar

Nu handlar förvisso inte den aktuella debatten om läget globalt, utan om vattenbristen i landet. Men man kan naturligtvis leka med siffror på olika sätt för att försöka leda sina teser i bevis. Självklart går det åt vatten i en större mjölkbesättning, en mjölkande ko dricker runt 100 liter per dygn. Men med samma räknesätt använder sig ett bostadshus med 150 invånare av 24 000 liter vatten om dygnet. Och om man betänker att det finns 10 miljoner människor i landet och bara drygt 300 000 mjölkkor bör det vara uppenbart att DN:s jämförelse haltar.

Sverige en hållbar förebild

I Sverige svarar jordbruket för knappt 5 procent av vattenförbrukningen, enligt Statistiska centralbyrån. Bevattningen är också begränsad i Sverige, bara 3,5 procent av den odlade jorden bevattnas.

Annorlunda är det i vissa andra delar av världen. Mjölkproduktion i exempelvis Saudiarabien är knappast hållbar, då grundvatten som inte förnyas pumpas upp för att odla foder och vattna djuren. Hållbar är inte heller odlingen av mandel i Kalifornien. De törstiga mandelträden bevattnas dygnet runt ur sinande grundvattenreserver – till en enda mandel går det åt 4 liter vatten. Ändå framhålls ofta mandeldryck som ett gott alternativ till mjölk.

Utveckla i stället för att avveckla

Normala år har Sverige god tillgång till vatten. Regnen faller oavsett om marken brukas eller ej, därför borde det vara viktigt att utnyttja den resursen mer, och utveckla svensk djurhållning i stället för att avveckla.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen