Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 februari 2014

Hantera er makt med ansvar

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson triumferar i sin blogg.

”Vi vann ännu en rond i Änok-fallet”, skriver han.

På andra håll är man mindre entusiastisk över att skogspolitik nu ska avgöras av domstolar.

– Det blir en stor osäkerhet om vad som gäller, säger LRF Skogsägarnas ordförande Sven-Erik Hammar.

Nu gäller till all lycka inte utslaget i Högsta förvaltningsrätten alla skogsavverkningar, vilket du kan läsa om i Rolf Segerstedts artikel om domen på sidan 2. Men naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer har rätt att överklaga avverkningar som är tillståndspliktiga, det är skogsstyrelsens beslut man kan besvära sig över.

I Sverige har vi 1,5 miljoner hektar fjällnära skog. En mycket stor del av denna är redan skyddad, för övriga arealer gäller att skogsstyrelsen måste godkänna avverkningen.

Detsamma gäller för Sydsveriges ädellövskogar. Även för dessa krävs tillstånd för att föryngringsavverka.

Nu har hursomhelst högsta instans i Sverige sagt sitt: Naturskyddsföreningen äger talesrätt då tillståndspliktig skog ska huggas. Det innebär att många avverkningar kan manglas genom domstolsväsendet och att en död hand läggs över skogsbruket i delar av landet. Det är inte bra, man kan bara hoppas att miljöorganisationerna hanterar sin nyvunna makt på ett ansvarsfullt sätt.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen