Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 april 2021

Hur blir vardagen efter covid?

Pandemin har skakat om vårt samhälle i grunden. Nu måste vi lyckas dra kloka slutsatser av det, till exempel hur viktigt det är med en inhemsk livsmedelsförsörjning, skriver Lena Johansson i ledaren.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 I skolmatsalarna i Frankrikes tredje största stad, Lyon, serveras inte längre kött, skriver Lena Johansson.
I skolmatsalarna i Frankrikes tredje största stad, Lyon, serveras inte längre kött, skriver Lena Johansson.

I skolmatsalarna i Frankrikes tredje största stad, Lyon, serveras inte längre kött. Med pandemin som ursäkt har borgmästaren från det gröna partiet – med minskat köttätande i partiprogrammet – bestämt att eleverna enbart ska få vegetarisk mat. För att matköerna ska flyta snabbt kan bara en rätt serveras, och i valet mellan olika dieter blir vegetariskt den minsta gemensamma nämnaren.

Beslutet har mött starkt motstånd och inrikesminister Gérald Darmanin kallar det skandalöst. Det kanske inte är hela världen att barn får äta vegetariskt under en begränsad period, men det sätter fingret på vilka beslut som kan försvaras med pandemin. Eller om den kommer att tas som ursäkt för att kunna driva igenom hjärtefrågor även på längre sikt. I Danmark har ingen glömt utrotningen av drygt 15 miljoner minkar och näringsförbudet mot drygt 1000 danska minkfarmare? Ett beslut som fick livsmedelsministern att avgå och hela den danska regeringen att vackla.

Jag ignorerar inte pandemins risker, men jag kan ibland känna oro för hur det blir när världen ska återgå till en post covid-verklighet. Vilka restriktioner kommer att leva kvar? Ett drygt år efter att pandemin började begränsa vår frihet är det hög tid att reflektera över vad vi lärt oss.

Pandemin har skakat om hela vår civilisation i grunden. Nu måste vi lyckas dra kloka slutsatser av det. Det borde till exempel ha gått upp för de flesta hur viktigt det är med en inhemsk livsmedelsförsörjning, och hur sårbart även det svenska jord- och skogsbruket är om tillgången på säsongsarbetskraft eller insatsvaror stryps. Låt oss utnyttja de insikterna för att stärka de gröna näringarna även när vi återgår till ett mera normalt läge.

Och alla de som under det senaste året gjort verklighet av sin längtan till landsbygden, och tagit familjen med sig och flyttat från stan. De måste få förutsättningar att leva och verka där även i den nya normala vardagen.

Om pandemin kan hjälpa oss att minska klyftan mellan stad och land, har den lärt oss någon viktigt. För om vi ska lyckas bygga ett långsiktigt hållbart samhälle måste vi kunna sätta os in i och förstå varandras verklighet. Inte minst i kristider.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen