Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 18 augusti 2017

Ingen drömstart för Palle Borgström

Inre motsättningar riskerar att stjäla kraft från det viktiga arbetet, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare, angående konflikten i LRF:s styrelse.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Fotomontage, Mikael Bäckström och Palle Borgström.
Fotomontage, Mikael Bäckström och Palle Borgström.

På nyhetsplats i denna tidning berättar vi om konflikten som uppstått mellan LRF: s förbundsordförande Palle Borgström och Mikael Bäckström, förbundsstyrelseledamot sedan 2015. Trätan gäller ordförandeskapet i LRF: s mjölkdelegation, i praktiken styrelsen för LRF Mjölk. Mikael Bäckström hotar nu att lämna förbundsstyrelsen då han inte kom i fråga för uppdraget.

– Min uppfattning är att det ska vara en tydlig koppling mellan riksförbundsstyrelsen och ordförandeskapet i respektive delegation, motiverar Mikael Bäckström i intervjun med Land Lantbruks Johan Sedenius.

LRF Mjölk kom till för snart fem år sedan, då branschorganisationen Svensk Mjölk efter många års diskussioner lät delar av sin verksamhet gå upp i LRF. Medlemsföretagen i LRF Mjölk är mejerierna – med Arla som det i särklass största – och husdjursföreningarna. När förtroendevalda ska utses sker det i samråd mellan LRF och medlemsföretagen.

Nu representeras förbundsstyrelsen av Lennart Nilsson från Halland, som utsetts till vice ordförande i Mjölkdelegationen trots att han inte själv har mjölkkor. Även Joakim Borgs, nyvald ledamot i förbundsstyrelsen och mjölkproducent i Dalarna, tar säte i delegationen.

LRF Mjölk är förvisso inte den enda av LRF: s branschavdelningar som får en ordförande utanför förbundsstyrelsen. Så är det sedan tidigare i LRF Växtodling, som leds av Carl David Trozelli, vice ordförande i Frö- och oljeväxtodlarna.

Att en allvarlig förtroendekris blir uppenbar redan vid styrelsens konstituerande möte är givetvis ingen drömstart för den nye förbundsordföranden. Samtidigt är det naturligtvis så att strider emellanåt uppstår inom en organisation som LRF, som rymmer många engagerade människor med starka viljor och olika syn på hur arbetet ska bedrivas.

Men det är förstås konflikter som måste redas ut snabbt, segdragna interna stridigheter finns knappast tid för. Det som LRF nu står inför är bland annat att jobba för att den nationella livsmedelsstrategin får ett innehåll som ger möjlighet till tillväxt. Organisationen måste också fortsätta hävda medlemmarnas rätt att bruka sin mark gentemot angreppen mot äganderätten. Uppslitande inre motsättningar riskerar att stjäla kraft från det viktiga arbetet.Läs mer: LRF-toppen Mikael Bäckström hotar lämna styrelsenBorgström om Bäckström: Olyckligt, men hans beslut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen