Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 20 maj 2020

Kan EU-samarbetet repa sig efter krisen?

Många är besvikna på EU:s brist på förmåga att hantera den pågående krisen. Nationella intressen har gått före samarbete, skriver Tove Mellgren i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk.
Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: LRF

Maj brukar vanligtvis präglas av firande i Europa, både av andra världskriget slut och av starten på Europasamarbetet som vi i dag känner till som den Europeiska Unionen. Men i år var firandet inställt.

I stället är det en kontinent som är svårt drabbat av coronaviruset. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att den rådande pandemin är den största katastrof som drabbat Europa sedan andra världskriget.

Många är besvikna på EU:s brist på förmåga att hantera den pågående krisen. Nationella intressen har gått före samarbete. När det gäller medicinsk skyddsutrustning visade EU:s medlemsländer inledningsvis allt annat än solidaritet med varandra.

I stället införde de exportstopp, stängda gränser och hinder som även inneburit problem för både livsmedelsvaror och arbetskraft att röra sig över nationsgränserna. Ett agerande som slagit hårt mot livsmedelsproduktionen.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sa inledningsvis att vi måste kunna lita på EU:s inre marknad när det kommer till livsmedels- och kompetensförsörjningen. Men den tilliten har fått sig en törn.

Allt tyder på att Europa är på väg in i ett allvarligt ekonomiskt läge. Enligt den nya ekonomiska prognosen beräknas EU:s ekonomi krympa kraftigt, man talar om en tvärnit i ekonomin i år.

En kris tar upp allt syre i rummet och alla resurser. Europa är ett av de mest coronadrabbade områdena i världen. Särskilt länder som Italien och Spanien har lidit svårt. Mycket tyder på att EU kommer att behöva bygga upp en sargad ekonomi i pandemins fotspår.

Samtidigt måste politiker och tjänstemän orka lyfta blicken och se alla de framtidsfrågor som finns på den europeiska dagordningen. I skrivande stund är det oklart när EU:s långtidsbudget presenteras.

Beslutet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik kan komma att skjutas upp ytterligare. Andra offensiva satsningar riskerar att hamna i skymundan. EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork, som redan flyttats fram en gång på grund av pandemin, ska presenteras inom kort. Det är en strategi som kommer påverka livsmedelsproduktionen under lång tid och förtjänar en rejäl debatt.

Ett väl fungerande EU-samarbete är viktigt för de gröna näringarna. Hoppas både EU:s medlemsländer och institutioner har orken att se bortom krisen.LÄS MER: ”Svenska bönder levererar – skulle kunna mätta oss”

Relaterade artiklar

Till toppen