Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 31 juli 2018

Kerstin Davidson om torkan: ”Nu måste fler aktörer hjälpa till”

Nu har regeringen sträckt ut handen och presenterat sitt krispaket. En dryg miljard kan låta väldigt mycket, men i förhållande till kostnaden för torkan blir det ändå en rätt begränsad insats, skriver Kerstin Davidson, ledarskribent, i en kommentar.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kerstin Davidson, ledarskribent.
Kerstin Davidson, ledarskribent. FOTO: Ann Lindén/Hanna Johansson

Ägaren till en medelstor mjölkgård i södra Sverige berättar att han beräknat att torkan kostar företaget en halv miljon. Det handlar bland annat om uteblivna intäkter från försäljning av spannmål, och om ökade kostnader för inköp av foder.

Detta kan jämföras med den summa som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht uppgett kan utgå i stöd till en normalstor gård; 60 000 kronor.

Det är bönder med nötkreatur och får som regeringen i första hand satsar på. Även om växtodlingsföretag också är pressade finns det en tydlig logik i regeringens beslut. En massutslaktning av djur på grund av ett enda års foderbrist kommer att drabba lantbruket och minska vår självförsörjning i flera år framöver.

Det tar tid att bygga upp besättningarna till tidigare storlek om många av djuren har gått till slakt. Och det var ju tillväxt regeringen ville ha, inte bantning av livsmedelsproduktionen.

Regeringens krispaket måste trots allt vara att välkommet. Men pengarna räcker inte så långt, därför behöver även andra aktörer hjälpa till.

En del lokala sparbanker har erbjudit sig att dela ut pengar till stängsling för bönder som behöver utöka sina betesmarker. Men vad gör storbankerna? Med undantag från ett utspel i början av sommaren från Ulf Möller, ansvarig för jord och skog på Swedbank, har det varit tyst från bankerna. Det handlar ju trots allt om värden som kan gå till spillo hos bankernas kunder.

Och vad gör handeln?

– Så här pass allvarlig situation har jag inte upplevt tidigare. Handeln måste hjälpa till efter bästa förmåga och vi kan och ska påverka, sa en affärsområdeschef på Axfood till Land Lantbruk tidigare i somras. Han utlovade kampanjer både i butik och i utskick.

Men då jag själv bläddrar i de senaste veckobladen från Willys och Ica Maxi finner jag blandfärs från Irland/Danmark, nötfärs från Irland och högrev från Skottland. Lägsta pris får som vanligt styra. Var handelns löften bara tomma ord?

LÄS MER: 1,2 miljarder i krispaket till torkdrabbade bönderRegeringens krispaket väcker reaktioner: ”Det krävs mer”Drabbad lantbrukare välkomnar krispaketet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen