Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 31 augusti 2018

Kommunerna kan visst lätta på slakttrycket

Alla kommuner kan dra sitt strå till stacken och hjälpa till att korta slaktköerna, om bara viljan finns. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk.
Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk.

Det finns kommuner som stödköper svenskt nötkött för att hjälpa bönderna i dessa dagar av torka och långa slaktköer. Dit hör min hemkommun Ronneby, som i somras beslöt att handla upp en extra fryscontainer och köpa in nötkött för hela årets behov.

– Vi som en kommun löser inte problemet men vi hoppas att det ska kunna inspirera andra kommuner och landsting och då kanske det kan göra skillnad, sa kommunrådet Roger Fredriksson (M) till Sydöstran.

På liknande sätt har man resonerat inom flera kommuner i norr – Luleå, Boden och Sundsvall – liksom i Uppsala där man kommer att fylla sina frysar med svenskt gris- och nötkött.

Men alla ser sig inte manade att hjälpa till. I Borås föreslog centerpartisten Alexander Andersson att kommunen borde stötta bönderna genom att servera mer nötkött i sina kök. Det avfärdades av det ansvariga kommunrådet Tom Andersson (MP).

”Det bryter mot de miljömål vi har, och skulle rasera vårt miljömålsarbete”, sa Tom Andersson till Borås Tidning. Och han tillade: ”Kommunen kan inte hjälpa till så mycket.”

Hur detta hänger ihop förklaras inte. I miljömålen för Borås kommun finns såvitt jag kunnat inhämta inget skrivet om nötkött. Däremot finns målet att stärka det ”variationsrika och artrika mosaiklandskapet”.

Kanske borde kommunrådet Tom Andersson kasta en blick utanför stadsgränsen. Sjuhäradsbygden, där Borås ligger, har ett småbrutet landskap och marker som främst lämpar sig för vallodling och produktion av mjölk liksom lamm- och nötkött. Utan betesdjuren förbuskas mosaiklandskapet, variationsrikedomen såväl som den biologiska mångfalden utarmas.

Och visst kan kommunerna hjälpa till, så som Ronneby, Uppsala, Luleå, Boden och Sundsvall gör. Ju fler kommuner och landsting som bidrar, desto mer lättar trycket i slaktköerna. Det handlar förstås bara om att viljan ska finnas.

För övrigt är det ytterst glädjande att regeringen nu föreslår att det ska bli obligatoriskt för stat, kommuner och landsting att ställa krav på djurskydd och antibiotikafrihet när de upphandlar livsmedel. Att stat och kommun köper livsmedel som motsvarar de krav man ställer på det egna jordbruket är, precis som civilminister Ardalan Shekarabi (S) uttrycker det, en fråga om moral.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen