Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 februari 2019

”Kon mer än bara en kött- och mjölkmaskin”

Fler och fler börjar inse att kon inte bara är ett klimathot, utan att hon även bidrar med en hel del nytta för miljö och klimat, skriver Land Lantbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén/Linda Grimstedt

Den utskällda kon kanske kan ana en ljusning vid horisonten. Alltfler verkar inse att hon inte bara fiser metangas, utan också gör en hel del nytta för miljön och klimatet.

Vid ekogalan för en månad sedan lät Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén nästan lite kluven. Hon pratade om minskad köttkonsumtion, men tillade samtidigt att korna och andra betande djur behövs för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden.

SLU och Lunds universitet har tillsammans med en grupp internationella forskare kartlagt ekosystemtjänster från gräsmarker. Ännu en gång visar det sig att betade marker har stor betydelse för den biologiska mångfalden, men också kan motverka klimatförändringar.

Och när världens befolkningökar borde det vara välkommet att de betande korna ger oss kött och mjölk från marker som inte kan användas för odling av människoföda.

Sverige har fortfarande gott om gräsmarker som kräver betning, röjning eller andra insatser för att hållas öppna. I resten av Europa däremot finns bara en bråkdel av de öppna betesmarkerna kvar om man jämför med hur landskapet såg ut för 100 år sedan.

Betesmarkerna binder vatten och minskar risken för översvämning. De är alltså viktiga för att människor ska ha tillgång till vatten under torra perioder. Permanenta gräsmarker lagrar dessutom mycket kol – mycket mer än åkrar och ibland lika mycket som skogsmark.

Gräsmarkerna är livsmiljö för många hotade arter – insekter, växter och fåglar. Hotade pollinatörer, som bin och humlor, trivs för att där finns många olika slags blommor. Nyckelpigor, jordlöpare och andra nyttiga insekter som äter skadeinsekter bidrar till biologisk bekämpning.

Och som om det inte vore nog är betesmarkerna också omtyckta utflyktsmål för vandring, fågelskådning och jakt – och en viktig del av vår kulturhistoria.

Så medan vi forskar på hur kött kan odlas i laboratorium eller om vi överhuvudtaget ska äta kött bör vi även ha kons andra värden i åtanke. Korna är viktiga för att skapa det jordbrukslandskap som kommer att behövas i framtiden.

Utan betesdjur får vi ett helt annat ekosystem, med enorma effekter på både klimat, miljö och natur. Låt oss inte luras att uppskatta kon först när båset är tomt.LÄS MER: Osäkert om labbkött är klimatsmart

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen