Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 15 januari 2019

Lena Johansson: ”Gröna frågor i politisk röra”

Det blir en hel del förändringar för företagare i det gröna näringslivet och boende på landsbygden om regeringsöverenskommelsen mellan C, L, S och MP genomförs. Men vad som än händer i statsministeromröstningen och regeringsbildningen väntar fyra år av politisk osäkerhet.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Annie Lööf (C) var först ut att kommentera överenskommelsen i fredags.
Annie Lööf (C) var först ut att kommentera överenskommelsen i fredags. FOTO: Lina Alriksson

De ”gröna frågorna” har spelat en central roll i regeringsförhandlingarna mellan C, L, S och MP. När centerledaren Annie Lööf var först ut att presentera överenskommelsen i fredags lyfte hon flera förändringar som påverkar företagare i det gröna näringslivet och boende på landsbygden.

Till exempel ska det bli enklare att bygga i strandnära lägen, gårdsförsäljning av alkohol ska utredas, bygglovsplikten på landsbygden ska ses över och ett särskilt bondepaket ska genomföras för att stärka likviditeten och konkurrenskraften i svenskt jordbruk.

Äganderätten i skogen ska stärkas, artskyddsförordningen ska utredas och den pausade nyckelbiotopsinventeringen återupptas inte. Mer om skogspolitiken hittar du i Land Skogsbruks ledare.

Motsatta åsikter

Centern och Miljöpartiet har båda miljö- och klimatfrågor högt på sina politiska agendor, även om åsikterna ofta är diametralt motsatta. Det är också en illa dold hemlighet hur olika synen på det gröna näringslivet, inte minst i skogspolitiken, varit mellan de båda regeringspartierna. När nu Centern och Liberalerna är med och utformar politiken borgar det för en ordentlig högersväng.

Regeringsöverenskommelsen har redan fått kritik för att den innehåller alltför många vaga formuleringar om utredningar och översyner. Kritikerna menar att det inte finns några garantier för att Centern och Liberalerna få igenom de reformer de tror sig vara utlovade.

Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna beskylls för att ha svikit en blockpolitik, som ju förutsätter ett annat valresultat och ytterst en annan verklighet än den vi lever i idag. Det är sant att S+MP-regeringen inte fick förnyat förtroende i valet, men väljarna röstade inte heller fram en Alliansregering.

Politisk röra

Även om Sverige efter drygt fyra månader får en regering och lyckas undvika ett dyrbart extraval, kommer den politiska röran att kvarstå. C och L sitter inte i regeringen, men kan ju inte heller riktigt kallas för opposition. Det återstår att se hur mycket de i slutändan påverkar regeringens politik. Nu väntar med största sannolikhet fyra år av kohandel och kompromisser.

Centern och Liberalerna anklagas för att ha spräckt den allians som Centern för 15 år sedan var pådrivande i bildandet av. Men det är också ett faktum att Sveriges politiska landskap ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde då.

Missa inte Land Lantbruks partiledarintervjuer som gjordes innan valet:

LÄS MER: Annie Lööf: ”Sverige och svenska bönder ligger väldigt långt fram”LÄS MER: Stefan Löfven: ”Vi skulle kunna ha bra diskussioner med Centern”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen