Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 22 november 2013

Livsmedelsverket är ute på djupt vatten

Livsmedelsverket har på sistone varit i blåsväder, beslutet att totalförbjuda försäljning av opastöriserad mjölk har väckt mängder av protester. Nu kommer nästa proteststorm, i nya råd för "miljösmarta" matval råder verket medborgarna att minska på osten.

– Ost har ganska stor miljöpåverkan om man jämför med andra produktgrupper som grönsaker till exempel. Det har en påverkan på klimatet, på den biologiska mångfalden och på övergödningen, motiverar Anna-Karin Johansson på verket till Sveriges Radio.

Man häpnar, och självklart har reaktionen inte uteblivit. Redan timmarna efter att verket gått ut med sina nya kostråd deklarerade riksdagsmannen Staffan Danielsson, C, att han JO-anmäler Livsmedelsverket. Han vill att JO ska granska om verket svarar upp mot de krav på opartiskhet som man bör ställa på en myndighet.

Från LRF Sydost påpekas i ett pressmeddelande: "Ur hälsosynpunkt har Sverige säkra livsmedel. Vi har Europas lägsta antibiotikaanvändning per djur och salmonellafria ägg. Våra djur mår bra och får vara ute och beta i markerna under sommaren".

Naturligtvis är det detta man förväntar sig att ett statligt Livsmedelsverk ska ägna sig åt; att ge råd om vilka livsmedel som gagnar hälsan. När verket i stället blandar sig i klimatdebatten är man ute på djupa vatten. Frågan är om man faktiskt inte missbrukar sin ställning.

Hur matproduktionen påverkar klimatet är en komplex fråga som inte får svar i några kortfattade kostråd från en myndighet. På nästa uppslag i den här tidningen berättar vi om Allan Savory från Zimbabwe som gästade Sverige I förra veckan.

– Strunta i metangas, sa han. Ska världen räddas är mer boskap vårt enda alternativ.

Vem har rätt? Ja, det vet vi inte ännu – och just därför borde Livsmedelsverket hålla inne med sina klimatråd.

Sverige är ett land vars jordbruk till stora delar är vallbaserat och lämpat för att producera mejerivaror och kött från idisslare. Det mest hållbara i längden – även klimatmässigt – bör vara att vi bygger vår kost på det vi kan producera själva.

Kommer vi i fortsättningen att bry oss om vad Livsmedelsverket försöker tuta i oss? Nej, knappast.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen