Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 21 augusti 2015

Miljön förlorare när billigaste bränslet segrar

Låt oss slippa bli Europas sopstation, skrev jag här i spalten i nummer 26 av Skogsland. I stället för att satsa på förnybart bränsle från våra skogar bygger energibolag nya värmeverk för att elda importerade sopor.

Ingen vet vilka miljöfarliga ämnen som finns i soporna, bland annat rapporterade SVT om att hamnarbetare som ska lossa sopbåtarna uppmanas att vaccinera sig mot gulsot.

Det här fick Thomas Höglund, regionalt skyddsombud på Svenska hamnarbetareförbundet, att mejla mig. Han berättar att förbundet har begärt att bland andra Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket och Transportstyrelsen undersöker sopimporten. Bara Naturvårdsverket reagerade och skickade frågan vidare till Havs- och vattenmyndigheten. Då handlade det enbart om lakvattnet som finns kvar i båtarna efter lossning.

Dumpa det 12 sjömil från land, blev myndighetens svar.

"Detta rör sig om 100-tals kubikmeter per år. Men svaret på vår begäran om vad lasterna innehåller har i dagsläget ingen. Där lukterna är till besvär för olika städer i landet kan man nu spruta en vätska som tar bort lukten", skriver Thomas Höglund som tillägger:

"Att fjärrvärmeverken har betalt både in och ut verkar vara det verktyg som styr".

Billigast bränsle vinner, på de förnybara bränslenas och miljöns bekostnad. Det är ingen bra ordning.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen