Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 juni 2018

”Myndigheter måste ta hänsyn till livemedelsstrategin”

Livsmedelsstrategin måste genomsyra myndigheternas arbete, man kan inte tänka i stuprör, skriver Kerstin Davidsson och menar att det är orimligt att Per Brunberg i Blekinge inte får flytta en stenmur på hans mark.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Istock/arkiv

Vi har 16 000 mil stenmurar i landet, de flesta finns i Götaland. Ändå är det väldigt svårt för lantbrukare att få flytta någon enstaka stenmur för att kunna bruka sin mark rationellt med en modern maskinpark. Den senaste i raden av de lantbrukare som strider för att få ta bort en stenmur är Per Brunberg på ekomjölkgården Björketorp utanför Ronneby. Det handlar om en oordnad stensträng mellan två fält. Han har hittills fått nej av Länsstyrelsen i Blekinge, och bara delvis ja från Mark- och miljödomstolen i Växjö.

På Länsstyrelsen i Blekinge motiverar en avdelningschef myndighetens beslut på ett häpnadsväckande sätt:

”Vi finns inte till för att Per ska bedriva jordbruk, det är inte därför vi har miljöbalken. Vi har gjort det som vi finns där för att göra, att föra talan för djur och natur”, säger avdelningschefen till Land Lantbruk.

”Sen bygger ju systemet på att man ska kunna överklaga, det är ju jätteviktigt”, tillägger han.

Ska man bli förvånad? Nej, tyvärr inte. Det här synsättet har blivit alltmer förhärskande på våra myndigheter. Stuprörstänkandet regerar på de olika avdelningarna på länsstyrelserna, få tjänstemän ser till en helhet. Och för att kunna bruka sin mark effektivt får allt fler bönder gå via domstolarna.

Det som borde vara myndigheters uppgift är att göra en rimlig avvägning mellan olika intressen, inte att ensidigt ”föra talan för djur och natur”. Länsstyrelserna har många olika uppdrag, i det senaste regleringsbrevet från regeringen finns den nationella livsmedelsstrategin med som en punkt, det är värt att påminna om. Där står skrivet att myndigheten ska arbeta systematiskt för att integrera strategins mål i sin verksamhet och att bidra till målen.

Målen för livsmedelsstrategin handlar om tillväxt och konkurrenskraft för svensk livsmedelsproduktion. Och ett av de största hindren för utveckling är just myndigheters attityd och regelkrångel.

Därför måste tillväxtmålet genomsyra länsstyrelsernas arbetssätt. Sker det inte har den nationella livsmedelsstrategin ett mycket litet värde. Dessutom borde även tjänstemän på miljöenheterna inse att vi också behöver ett vitalt jordbruk. Utan det ligger mycket av den biologiska mångfalden illa till.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare får inte flytta stenmur LÄS MER: Länsstyrelsen svarar på kritiken om stenmurenLÄS OCKSÅ: LRF hoppas Pers stenmur blir vägledande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen