Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 18 maj 2018

”När lammen tystnar utarmas mångfalden”

Det ensidiga gynnandet av varg - globalt sett inte alls en hotad art - sker på mängder av andra arters bekostnad, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Tamdjurshållning ska inte påtagligt försvåras och socioekonomiska hänsyn ska tas. Så står det i inledningen i Alliansregeringens proposition En hållbar rovdjurspolitik från 2013, vilken klubbades i riksdagen före jul det året. Ett nyckelord är ”hållbar”, om inte de människor som bor i rovdjurens närhet har acceptans för politiken misslyckas den. Att tjuvjakten uppges ha ökat de senaste åren är ett symtom på att så redan skett.

Att länsstyrelsen i Stockholm valt att bortse från att djurhållning inte ska avsevärt försvåras är också uppenbart. I stället har länsstyrelsen gjort allt för att försvåra och förmörka tillvaron för fårägarna på Molstaberg i Gnesta. Ibland har det liknat trakasserier, som när länsstyrelsen 2015 polisanmälde djurägarna för djurplågeri för att de inte skulle ha gjort tillräckligt för att skydda sina djur.

Länsstyrelsen bygger sitt ställningstagande på den paragraf i jaktförordningen som säger att skyddsjakt får beslutas om ”ingen annan lämplig lösning” finns. Och den lösningen, som länsstyrelsen uppenbarligen ser det, är två mil rovdjursavvisande stängsel i bitvis kuperad terräng.

Nu är stängslet färdigt, bland annat tack vare en insats från hjälpsamma LRF:are som kallades in via en sms-kedja. Mitt i vårbrådskan ställde 25-30 frivilliga upp för att bygga de sista etapperna – det är stort.

Djurägarna på Molstaberg vill ändå avveckla fårbesättningen, vilket är förståeligt efter vad de fått utstå de senaste åren. Tillämpningar av rovdjurspolitiken som den länsstyrelsen i Stockholm svarar för, går naturligtvis stick i stäv mot den nationella livsmedelsstrategins tillväxtmål. Med en så rigid tolkning av skyddsjaktsbestämmelserna lär det inte vara möjligt att bygga upp större fårbesättningar i vargens närhet. Men frågan är om den inte också hotar naturvärden, även om syftet naturligtvis är att främja biologisk mångfald.

Det ensidiga gynnandet av varg – globalt sett inte alls en hotad art – sker på mängder av andra arters bekostnad. De växter, insekter, fåglar och djur som är beroende av att marker betas får stryka på foten om marken i stället beskogas.

Med en sådan politik kan vi nog glömma miljömålet Ett rikt odlingslandskap i vargtäta trakter. När lammen tystnar på Molstaberg utarmas den biologiska mångfalden.LÄS MER: Efter beslutet: Molstaberg lägger ner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen