Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 4 november 2020

Ointresset för EU-politiken är påtaglig

Beslut som tas på EU-nivå påverkar närmare 450 miljoner människor. Svenska medier borde rapportera och granska EU så att folk förstår hur ambitiös den gemensamma jordbrukspolitiken är, skriver Tove Mellgren.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tänk om EUs jordbrukspolitik kunde få lika stor rapportering som det amerikanska presidentvalet i svenska medier, skriver Tove Mellgren.
Tänk om EUs jordbrukspolitik kunde få lika stor rapportering som det amerikanska presidentvalet i svenska medier, skriver Tove Mellgren.

Europa, vi har ett resultat. Nåväl, vi är åtminstone nära ett resultat i jordbrukspolitiken.

EUs jordbruksministrar och EU-parlamentet kom nyligen överens om varsin position gällande Europas framtida jordbrukspolitik. Det betyder att de slutliga förhandlingarna om CAP, EUs gemensamma jordbrukspolitik, kan inledas.

Det är viktigt att få en ny politik på plats. Ytterligare fördröjningar skapar osäkerhet, vilket inte gynnar Europas lantbruksföretagare. CAP är viktigt för de gröna näringarna, men även för Europa i stort. Jordbrukspolitiken säkerställer att vi har en motståndskraftig livsmedelsproduktion, något som är särskilt viktigt i kris. EUs gemensamma jordbrukspolitik är dessutom den mest miljövänliga i världen och ställer höga krav på miljö, klimat och djurskydd.

Den gemensamma jordbrukspolitiken står för drygt en tredjedel av EUs totala budget. Men det är osedvanligt tyst i medierapporteringen när det tas avgörande beslut kring ett av EUs största politikområden. Förutom en uppblåst och missvisande symboldiskussion om vad man ska kalla vegetabiliska korvar har medierapporteringen varit blygsam.

Tänk om EUs jordbrukspolitik kunde få till närmelsevis lika stor rapportering som det amerikanska presidentvalet. Till EU-parlament har vi ett direktval som svenskar faktiskt får rösta i och som påverkar våra medborgare, och våra jordbrukare, i betydligt större utsträckning än vem som sitter i Vita huset.

Några som dock försöker lyfta EUs jordbrukspolitik är klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen. Tillsammans driver de ett upprop att rösta ner CAP med motiveringen att klimat- och miljöinslagen är otillräckliga. Men ett sådant beslut skulle vara förödande, eftersom det skulle innebära att övergångsreglerna, som har betydligt lägre miljöambitioner, skulle fortsätta att gälla. Det gynnar ingen.

EU-maskineriet innebär ett ständigt förhandlande och kompromissande. Beslut som tas på EU-nivå påverkar närmare 450 miljoner människor. Svenska medier borde rapportera och granska EU på ett sätt så att medborgare får en chans att förstå varför vi har en ambitiös gemensam jordbrukspolitik. Då duger inte radioskugga.

Tove Mellgren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen