Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 11 december 2015

Orimligt att ha aktivism på schemat i skolan

FOTO: Polisen

Så här berättar Tomma burar själva på Facebook:

"Fler än 300 elever i 12 klasser på ett gymnasium i Skövde fick idag frågan "Vad tänker du kring hur vi behandlar djuren vi äter?" som de diskuterade två och två.

Martin Smedjeback berättade och samtalade med eleverna under fyra pass om Tomma burars djurfritagningar, om djurrätt, civil olydnad och hur vi kan skapa ett samhälle där både djur och människor mår bättre."

Tomma burar har hittills "fritagit" två grisar, åtta hönor och en lax, vilken döpts till Justina. Det är patetiskt och nästan skrattretande.

Men skrattet fastnar lätt i halsen när man betänker vad aktionerna inneburit för de enskilda företagarna. Från fiskodlingen i Grisslehamn rymde 1 000 av 1 500 laxar ur kassen efter aktionen.

På den grisgård där två grisar stals bröt aktivisterna sönder en dörr med kofot, vilket vi berättar i reportaget på nästa uppslag. Inbrottet resulterade också i att gården fått göra en extra hälsokontroll av djuren, risken att smittor förs in i besättningarna är uppenbar.

Tidigare har Martin Smedjeback varit fredsaktivist, han har bland annat dömts för inbrott i en vapenfabrik där han gått lös på granatgevär med hammare. Nu är han djurrättsaktivist på heltid, sponsrad av likasinnade.

Martin Smedjeback har, uppger Västerhöjds rektor, föreläst på skolan i många år. Enligt uppgifter från skolan har seminariet ingått i elevernas studier i ämnet filosofi, där man bland annat diskuterar civil olydnad. I samma ämne är han även flitigt anlitad av Svenska Kyrkan som föreläsare.

Men ursäkta! Civil olydnad innebär att man protesterar utan att bruka våld och utan att orsaka skadegörelse. Och stöld är stöld och skadegörelse är skadegörelse, oavsett vilket syftet är. Vare sig skolan eller kyrkan borde medverka till att glorifiera detta.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen