Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 31 mars 2017

Övergrepp och djurplågeri – i djurskyddets namn

Övergrepp fortsätter att ske i djurskyddets namn. Det är hög tid för en översyn. Det skriver Kerstin Davidson, Land Lantbruks politiska redaktör.

FOTO: Arkivbild

Övergrepp fortsätter att ske i djurskyddets namn. Ett färskt exempel kommer från Jämtland, där länsstyrelse och polis i februari omhändertog ett stort antal prisbelönta utställningskaniner. Kaninerna hölls i utomhusburar (vilket är tillåtet även vintertid enligt Jordbruksverkets föreskrifter). Motivet för länsstyrelsen var att djurens vatten var fruset. Att vattenkopparna fyllts på som lagen föreskriver räckte inte för myndigheten, vattnet hade hunnit frysa när inspektören dök upp.

Övervakade av polis lyfte en veterinär med medhjälpare ut kaninerna i öronen och stuvade dem i lådor utan att ta hänsyn till kön – resultatet blev blodiga slagsmål. På en championhane blev bitskadorna så svåra att den fick avlivas. Så sker även djurplågeri i djurskyddets namn.

Och djurägaren Hanz Johansson – som ägnat sig åt avel av raskaniner i 40 år – fick på en timme sitt livsverk raserat.

– Jag är den enda i hela Europa som är förbjuden att ha kaniner utomhus. Det har Länsstyrelsen i Jämtland beslutat, säger Hanz Johansson.

Hans överklagan av länsstyrelsens beslut låg hos förvaltningsdomstolen för avgörande när tillslaget skedde. Utsikterna att vinna mot länsstyrelsen i förvaltningsdomstolarna är inte stora för djurägare. Enstaka undantag finns dock. För några veckor sedan gav Högsta förvaltningsdomstolen en djurägare i Skåne rätt. Länsstyrelsen ville utfärda djurförbud, då två av de tusentals slaktdjur som levererats från gården fått anmärkningar på slakteriet. Länsstyrelsens beslut kan likställas med näringsförbud, beslutet står inte i "rimlig proportion till det allmänna intresse som ska tillgodoses", skriver domstolen.

Det är en viktig dom. Men fortfarande sker övergrepp och när rättsprocessen är över kan besättningen – som i Hanz Johanssons fall – redan vara skingrad.

Här i Land Lantbruk har en debatt om hur djurtillsynen fungerat pågått i flera veckor. I förra veckan krävde exempelvis veterinären och SLU-professorn Ulf Magnusson att djurtillsynen ses över. "Tillsynen av djurskydd är för viktigt för att lämnas åt godtycket, både för djuren och djurägaren", skrev han.

Självklart måste myndigheterna ingripa när djur vanvårdas. Men i dag sker ingripanden även mot djurägare med välmående djur. Det är hög tid för en översyn.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen