Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 maj 2013

På vilken stol sitter klimatforskaren?

Att närproducerat är klimatsmart är en missuppfattning, anser forskaren Stefan Åström som härom veckan presenterade en forskningsrapport. Det verkligt klimatsmarta enligt forskaren vore att alla svenskar avstod från nötkött.

I Svenska Dagbladet tas tråden upp av en grupp Chalmers-forskare med Fredrik Hedenus, doktor i energi och miljö, i spetsen. Att äta mindre kött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att minska utsläppen, skriver forskarna på SvD: s Brännpunkt. Och det är idisslarnas metanutsläpp som pekas ut som huvudorsak.

Chalmers-forskaren Fredrik Hedenus har vi de senaste åren stött på i medierna då han argumenterat för köttskatt, och hävdat att en övergång från köttdiet till bönor skulle minska utsläppen med 95 procent.

En forskare ska stå fri och inte gå sina egna privata eller andra intressenters ärenden, det förväntar vi oss. Men i en artikel från 2007 vänder sig Fredrik Hedenus mot tanken att det vore bra för klimatet om vi väljer kyckling i stället för nötkött:

"Något som bara skulle flerfaldiga det lidande som finns inom kycklingindustrin."

Nå, är det klimatet eller djuren som ska räddas? Det visar sig att Fredrik Hedenus för några år sedan var vice ordförande i förbundet Djurens Rätt. En fråga infinner sig osökt: Vilken stol sitter han egentligen på?

För den som söker argument i frågorna kring nötkött och klimat finns en utmärkt liten faktasamling på LRF:s hemsida, www.lrf.se. Under rubriken "Frågor och svar om kött och klimat" citeras FN: s klimatpanel. Enligt FN står fossila bränslen för 62 procent av växthusgaserna, ändrad markanvändning (som bränning av regnskog) för 15 procent, metan från risodlingar och betesdjur för 15 procent och lustgas från odlad mark och trafik för 8 procent.

Hur minskat köttätande mot den bakgrunden kan bli den "enskilt mest kraftfulla åtgärden" för klimatet blir svårt att förstå. Nog bör vi använda våra resurser, och det med förnuft. För tänk på att gödseln från en enda ko, omvandlad till biogas, kan driva en bil 800 mil, enligt LRF. Så tar vi vara på gödselgasen, och ersätter fossila bränslen. Klimatsmart? Javisst!

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen