Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 13 mars 2019

”Politiker – engagera er i EU:s jordbrukspolitik”

Engagerade och kunniga politiker krävs när makten i nya Cap alltmer hamnar på nationell nivå. Men få engagerar sig i jordbruksfrågorna, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör på Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör på Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Knappt har svallvågorna från riksdagsvalet lagt sig förrän det är dags att dra i gång nästa valkampanj. Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, och även då är det viktigt att den som värnar om jord- och skogsbruket engagerar sig.

Vid EU-valet 2014 dominerade svenska grisknorrar, antibiotikaresistens och liknande frågor valdebatten och svenska politiker poserade tillsammans med välmående grisar. Det borde bli en repris i år för många av frågorna är fortfarande lika aktuella.

En undersökning som nyligen presenterades visar till exempel att förekomsten av resistenta MRSA-bakterier i danska grisar snarast ökat sedan förra valet. Och livsmedelsskandalerna fortsätter att avlösa varandra. Dessutom är miljö- och klimatfrågorna högaktuella.

Det som talar emot en ny debatt kring de gröna frågorna är svenska politikers ljumma intresse för jordbruksfrågorna. Sedan Marit Paulsen (L) lämnade parlamentet har egentligen bara Fredrick Federley (C) på allvar engagerat sig i dem. Något som gjorde Paulsen så besviken att hon nyligen gick ut offentligt och deklarerade att hon stöder sin centerpartistiska konkurrent i det kommande valet.

Det finns för närvarande ingen svensk ordinarie ledamot i EU-parlamentets jordbruksutskott, utan endast en suppleant, Federley. Det är konstigt att de gröna frågorna inte känns angelägnare för svenska politiker. Det är viktiga framtidsfrågor som berör och påverkar långt utanför bondekåren. Och i det senaste Europaparlamentsvalet visade de sig ligga många svenskar varmt om hjärtat.

Det handlar också om EU:s största, enskilda budgetpost, där avgörande beslut ska fattas när en ny EU-budget fastställs efter Brexit. Dessutom ska EU:s framtida jordbrukspolitik, Cap 2021, fastställas. Det är frågor som borde vara högintressanta.

Svenska politiker måste inse att EU:s jordbrukspolitik är mycket mer än bara stöd till enskilda bönder. Finns det delar i Cap som de vill ändra, görs det väl bäst genom att engagera sig i den. Dessutom föreslås medlemsländerna i förslaget till nya Cap få mer att säga till om på nationell nivå. Då krävs det engagerade och kunniga politiker inom jordbrukspolitiken både i Sverige och EU.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen