Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 maj 2019

”Positiva toner och framtidstro bland bönderna”

Det verkar som att även lantbruket går mot en ljusnande framtid, där till och med kon får en renässans och ses numera inte alltid som en klimatbov, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

”Och den ljusnande framtid är vår” brukar studenterna sjunga så här års. Kanske finns det anledning även för lantbruket att stämma in i sången?

Positiva toner och framtidstro dominerade under LRF-stämman förra veckan. Visst finns det fortfarande utmaningar. Vädret, vildsvinen och vanvettiga politiska beslut var några exempel som lyftes på stämman. Ett annat orosmoment är den svaga lönsamhet som många lantbruksföretag kämpar mot.

Men det verkar också finnas en hel del att glädjas åt. Ett exempel är omgivningens allt ljusare syn på lantbruket och dess nyckelroll i det framtida hållbara samhället. Till och med kon verkar gå mot en renässans och ses numera inte alltid som en klimatbov.

I samband med den biologiska mångfaldens dag 22 maj hyllades hon tillsammans med andra betesdjur. Enligt Naturvårdsverket är ett minskande antal betesdjur det största hotet mot den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. I Sverige är naturbetesmarkerna den mest artrika natur vi har. I klass med regnskogarnas artrikedom.

På en direkt fråga sa en överväldigande majoritet av stämmodeltagarna att de ser ljust på framtiden. En liknande bild gavs nyligen i en opinionsundersökning som gjorts bland 1 100 av LRFs företagarmedlemmar. Trots fjolårets torka känner två av tre tillfrågade bönder framtidstro. En av förklaringarna är allmänhetens förtroende och stöd.

Att de gröna näringarna spelar en nyckelroll i omställningen till ökad hållbarhet försäkrade också miljöexperten Johan Kuylenstierna på riksförbundsstämman. Han lovordade LRFs beslut att ta fram en klimat- och hållbarhetsstrategi, men betonade samtidigt vikten av lönsamhet. Om världens klimatsmartaste jordbruk är olönsamt är det inte hållbart.

Johan Kuylenstierna lyfte också djurens roll i ett hållbart jordbruk.

– Är det något land som ska ha en hög andel djur i sin produktion är det ett land som Sverige, konstaterade han.

De som efterfrågar miljövänlig, närproducerad mat av hög kvalitet måste också vara beredda att betala merkostnaden för det. För att svenska bönder ska kunna få en rimlig lönsamhet. Men också för klimatet, miljöns och den biologiska mångfaldens skull.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör

lena.johansson@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen