Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 21 november 2019

Skamligt undermålig EU-debatt

Om svenska riksdagspartier inte har högre ambitioner än vad som visades under den första EU-debatten, så kan man lika gärna lägga ned, skriver Tove Mellgren i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk.
Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: Privat

För 25 år sedan beslutade Sverige att bli en del av EU-samarbetet. Det uppmärksammades nyligen med en debatt i Sveriges riksdag. Tanken med debatten, som ska återkomma årligen, är att ge plats för mer debatt kring EU-frågor.

Men om de svenska riksdagspartierna inte har högre ambitioner än vad som visades i den första EU-debatten, så kan man lika gärna lägga ner. Om debatten ska föras så som skedde förra veckan, behövs den inte. Den handlade knappt om EU-politik.

Ointresset förvånar. Det är inte så att det saknas samtalsämnen att prata om. Just nu pågår förhandlingar i EU om långtidsbudgeten. Något som kommer att sätta ramarna för det gemensamma europeiska arbetet under lejonparten av tiden fram till 2030, då FNs hållbarhetsmål Agenda 2030 ska ha uppnåtts.

Tre fjärdedelar av EUs landyta består av mark som kopplar till det gröna näringslivet och som till stor del berörs av EUs gemensamma jordbrukspolitik, den enskilt största posten i budgeten. Landyta som enligt klimatforskare är viktig för att nå klimat- och hållbarhetsmål och för att försörja dryga 500 miljoner EU-medborgare med mat.

Statsminister Stefan Löfven och EU-minister Hans Dahlgren deltar i de pågående budgetförhandlingarna med ett uttalat mål att minska jordbruksbudgeten. En stundande Brexit kommer att betyda stora omfördelningar för andra medlemsländer att täcka upp.

De få gånger jordbruket togs upp i partiledarnas EU-debatt var när Jonas Sjöstedt (V) nämnde nya avslöjanden om korruption av jordbruksersättningar i Bulgarien, Tjeckien och Ungern och när samma Sjöstedt föreslog att stöd till nötköttsbönder skulle tas bort av klimatskäl. Det är för sorgligt.

Det finns alltid anledning att ifrågasätta hur man använder skattepengar och kräva effektiva offentliga institutioner. Gemensamma EU-medel ska absolut inte hamna på villovägar. Men att det inte ens finns en ambition till en seriös jordbruksdebatt under tre och en halv timme är ynkligt.

Den dagliga inrikespolitiken behöver inte fler arenor. Men långsiktiga EU-gemensamma frågor som handlar om hur vi ska försörja vår befolkning, och hur klimat- och miljömål ska nås, behöver mer diskussion och debatt. Det är tråkigt att riksdagen missade den chansen.

Tove Mellgren

red@landlantbruk.se

LÄS MER: Finland på väg att lösa klimatknuten i nya CapLÄS MER: Tusentals traktorer i protest mot nya miljöregler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen