Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 augusti 2018

Stå fast vid löftena om minskat krångel, politiker!

”Den extrema torkan har fört upp lantbrukets intressen högt upp på dagordningen i valrörelsen. (...) Nu gäller det att påminna politikerna om detta den dag då den värsta krisen är överstånden. Det får inte vara enbart tomma ord, krånglet måste minska”, skriver Kerstin Davidsson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Bildbyrån/Arkiv

Den extrema torkan har fört upp lantbrukets intressen högt upp på dagordningen i valrörelsen. Efter att regeringen presenterade sitt krispaket har partiledare tävlat i att bjuda över. Annie Lööf (C) som gjorde sitt utspel på gårdsplanen på Tarby gård i Vallentuna, vill dubbla ersättningen till djurbönderna. Ebba Busch Thor (KD) poserade framför korna på Björksätra gård i Huddinge och förklarade att hon vill sänka dieselskatten med 1:34. LÄS MER: 1,2 miljarder i krispaket till lantbrukareLÄS MER: Partiledare på gårdsbesök höjer buden på regeringens krispaket

Det var mer än Ulf Kristersson (M) föreslog vid ett gårdsbesök i Enköping dagarna innan regeringen lade fram sitt krispaket. Sänk dieselskatten med en krona och gör regelförenklingar, ansåg moderatledaren bland annat.LÄS MER: M vill se stödpaket till jordbruket

Torkan är en katastrof för många av landets bönder. Men kanske törs man ändå använda det slitna uttrycket att det finns inget ont som inte för något gott med sig. Ledande politiker av skiftande kulörer diskuterar lantbrukets problem i en sällan skådad omfattning. Och man pratar inte bara om den akuta situationen utan för även fram långsiktiga lösningar.

Det är viktigt. Vill man ha ett livskraftigt lantbruk måste särskatter och regelbörda ses över. Vid ett seminarium i Almedalen den 5 juli presenterade SLU, Växa och Hushållningssällskapet Halland forskningsprojektet Byråkratin belastar och kostar. Vid seminariet levererades smått hisnande fakta. Mellan 1996 och 2016 har antalet lagkrav som lantbrukare ska följa ökat med 120 procent. Därtill kan ett lantbruksföretag tvingas föra så många som 22 olika journaler.

En del av det här är förstås dikterat av EU, emellanåt med svenska övertolkningar. Men mycket är svenska påhitt som ger svenska bönder konkurrensnackdelar och får dem att tveka att investera.

De sanktioner som kan drabba den som inte gör rätt avskräcker också. En lantbrukare fick problem med internetuppkopplingen och rapporterade in slaktdjur en dag för sent. Straffet blev 22 000 kronor…

Forskningsprojektet har lagt fram en lång lista över förenklingar. Inför ett regelråd, föreslår man bland annat. Ett sådant finns i Danmark, med landets konkurrenskraft som ledstjärna. Det är värt att ta efter.

Nu gäller det att påminna politikerna om detta den dag då den värsta krisen är överstånden. Det får inte vara enbart tomma ord, krånglet måste minska.

Kerstin Davidsson,

Ledarskribent Land Lantbruk

red@landlantbruk.se

LÄS MER: Sommarhettan hissar miljöfrågan inför valetLÄS OCKSÅ: Debatt: ”Tokliberala tankar om torkan”LÄS MER: Pinsamt, TV4!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen