Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 februari 2014

Stoppa brott mot allemansrätten nu

När moderata riksdagsledamöter arrangerade ett seminarium kring bärplockning och allemansrätt i riksdagen uteblev företrädare för det närmast berörda departementet, lett av moderata justitieministern Beatrice Ask.

Och när holländska ungdomar lekt vildmarksäventyr på privat skogsmark, huggit ner träd och ställt till skogsbrand lägger polisen ner ärendet. ”Brottet går inte att utreda”, ansåg polisen i Falköping. Detta trots att Skogslands reporter Göran Berglund i förra veckans tidning kunde berätta om flera bevis för vem som var ansvarig för framfarten i skogen i Fivlered, mellan Falköping och Ulricehamn.

Missbruk av allemansrätten måste börja tas på stort allvar av regeringen och av de rättsvårdande myndigheterna. Ett bra förslag är det som har framförts av Björn Galant, LRF:

Utvidga Ordningslagen till att gälla utanför stadsgränserna, är LRFs förslag. Då har polisen möjlighet att avhysa dem som på ett otillåtet sätt nyttjar skog och mark på landsbygden.

Justitiedepartementets svala intresse för seminariet i riksdagshuset nyligen är oroande. Nu gäller det att få stopp på missbruket snabbt. Annars kan allemansrätten vara i fara. En sådan utveckling är vi nog mycket få som skulle välkomna.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen