Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 25 januari 2013

Styrkeprov en iskall januaridag

Debatt kan så frön som får växa. Förra veckans hearing om livsmedelspolitiken med företrädare för sju av riksdagspartierna visade faktiskt att positioner har flyttats fram i flera viktiga frågor.

Politikerna på podiet var exempelvis rörande eniga om att något måste göras åt att mer än hälften av maten på kommuners och landstings tallrikar är importerad. Enighet över hela den politiska skalan rådde också kring ett starkare skydd mot exploatering av åkermark.

Det här är frågor som har diskuterats intensivt i lantbruksleden, och drivits av LRF och andra. Den politiska enigheten i de här frågorna kändes som ett genombrott och var ett av glädjeämnena vid mötet i Jönköping i förra veckan. Till detta kan läggas att samtliga partier vill ha kompensation till jordbruket för god djurvälfärd.

Annat var mindre hoppingivande. Vilken jordbrukspolitik vi får när Capreformen slutligen är spikad är oklart. Flera politiker, bland dem landsbygdsminister Eskil Erlandsson, talade sig varma för landsbygdsprogrammet och dess miljöersättningar. Men samtidigt tycks det vara så att det just är landsbygdsprogrammet som – paradoxalt nog – tar mest stryk av den svenska linjen att EU: s budget måste krympa. Eskil Erlandsson fick frågan om vad Sverige gör åt att Finland och Österrike kan få extra tilldelning i landsbygdsprogrammet medan Sveriges pengar hotar att bantas. Den frågan besvarade inte ministern.

Bengt-Anders Johansson, m, ville se ett jordbruk utan subventioner, där marknaden i stället betalar fullt pris för produkterna. Ja, i den bästa av världar händer det, och få skulle vara gladare än lantbrukarna. Men vem kan peka ut vägen dit?

Man måste verkligen instämma med den ofta knivskarpa Helena Jonsson, ordförande i LRF, när hon anmärkte: "Vi får ofta höra vilken jordbrukspolitik vi inte ska ha. Vi vill veta vad vi ska ha i stället."

Ett glädjeämne i Jönköping var annars uppslutningen. Drygt 600 bönder hade tagit sig dit, trots snöglopp och hala vägar. Här visade LRF musklerna. För vilken annan organisation skulle förmå samla så många för en politisk debatt i iskalla januari?

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen