Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 28 september 2020

Svårt att driva jordbruk med kortsiktig politik

Omställning 90 är ett av flera exempel på hur svårt det kan vara att bedriva ett långsiktigt lantbruk i skuggan av en kortsiktig jordbrukspolitik, som ofta bara har perspektivet till nästa val, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Omställning 90 är ett av flera exempel på hur svårt det kan vara att bedriva ett långsiktigt lantbruk i skuggan av en kortsiktigt som jordbrukspolitik, som ofta bara har perspektivet till nästa val, skriver Lena Johansson i en ledare.
Omställning 90 är ett av flera exempel på hur svårt det kan vara att bedriva ett långsiktigt lantbruk i skuggan av en kortsiktigt som jordbrukspolitik, som ofta bara har perspektivet till nästa val, skriver Lena Johansson i en ledare. FOTO: Härje Rolfsson

Min karriär som lantbruksjournalist är jämngammal med Omställning 90. Tack och lov inte lika kortlivad.

När jag kom till Land Lantbruks redaktion i november 1989 blev ett av mina första uppdrag att göra en enkät om den omvälvande jordbruksreformen. En av dem som skulle tillfrågas var författaren Ivar Lo-Johansson. Han ansåg sig inte kunna svara på frågan men gjorde sig ändå besväret, trots sin höga ålder, att gå till brevlådan med ett vykort som meddelade det. Det var före e-postens och mobiltelefonernas tid.

Ett halvår senare, och inte längre riktigt lika oinvigd, hade jag ändå svårt att inse uppståndelsen över att LRF-stämman i ishallen i Örnsköldsvik röstat ja till att verka för ett svenskt EU-medlemskap. Senare förstod jag att beslutet grundade sig på att nya stöd hägrade vid horisonten, kombinerat med förhoppningen att få hela EU som hemmamarknad för sina produkter. Samma dag som Omställning 90 trädde i kraft skickades Sveriges EU-ansökan till Bryssel.

Det hann alltså inte bli mycket av den avreglering av svenskt jordbruk som många fruktade och andra såg fram emot. Drygt fem år efter beslutet i riksdagen blev svenska bönder en del av EUs omfattande jordbrukspolitik med nya stöd och betydande pappersarbete.

1980-talets överproduktion av svenska jordbruksprodukter, som Omställning 90 bland annat skulle råda bot på, har sedan dess vänts till ett underskott. Förklaringen är dock snarare att det inte var lika lätt att komma ut på EU-marknaden som bland annat några av lantbrukskooperationens företrädare förutspått.

I stället ökade importen av billiga livsmedel från andra EU-länder och den svenska självförsörjningsgraden sjönk. Kan vi ana en ljusning vid horisonten nu?

Omställning 90 är ett av flera tydliga exempel på hur svårt det kan vara att bedriva en långsiktig verksamhet som lantbruk i skuggan av något så kortsiktigt som jordbrukspolitik, som ofta bara har perspektivet till nästa val. Som företagare i de gröna näringarna gäller det att planera sin verksamhet med hänsyn till inte bara ett oförutsägbart väder och volatila världsmarknadspriser, utan även till en ombytlig politik.

LÄS MER: Finländska mjölkbönder ska bli klimatneutrala (från 2018)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen