Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 16 december 2020

Svenskt lantbruk levererade trots ett krisår

Det handlar om att saker och ting ska fortsätta att fungera ungefär som vanligt, trots en kris. Och där har jordbruket i Sverige levererat, skriver Land Lantbruks ledarskribent Tove Mellgren.

 Importberoendet blottade livsmedelsförsörjningens sårbarhet när gränser tillfälligt stängde, skriver Tove Mellgren.
Importberoendet blottade livsmedelsförsörjningens sårbarhet när gränser tillfälligt stängde, skriver Tove Mellgren. FOTO: IStock

Att 2020 var ett speciellt år är uppenbart. Men det finns viktiga och positiva lärdomar att plocka med sig till kommande år.

Vid en summering av året får historiska händelser som president Donald Trumps valförlust eller tillkännagivandet av Olof Palmes mördare (eller vad det nu var utredningen presenterade) stå tillbaka. En pandemi har prövat länder, företag och människor i en världsomfattande kris.

I samband med pandemin blev det tydligt att typiska jordbruksproblem började betraktas som breda och angelägna samhällsproblem. Under våren klassade regeringen svensk livsmedelsproduktion som samhällsviktig verksamhet. Det var ett betydelsefullt erkännande. Importberoendet blottade livsmedelsförsörjningens sårbarhet när gränser tillfälligt stängde. Efterfrågan på svenska råvaror ökade på många håll.

I samband med budgetförhandlingarna beslutade regeringen och samarbetspartierna att höja den nationella medfinansieringen till Landsbygdsprogrammet för att kompensera för en minskad EU-finansiering. Ingen ville äventyra livsmedelsförsörjningen under krisåret 2020.

De gröna näringarna har under året antagit hållbarhetsmål. Lantbruket har tillsammans med flera branscher skapat en färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Det är ambitiösa mål som förutsätter att samhället ger jord- och skogsbruket rätt förutsättningar, både regel- och resursmässigt.

Under krisen har många stadsbor sökt sig till landsbygden, vars attraktionskraft ökat, särskilt under årets svemester. Förhoppningsvis får fler upp ögonen för arbetet inom det gröna näringslivet.

Samtidigt är pandemin en global tragedi. Hittills har över 7 000 människor dött av Covid-19 i Sverige. I världen är siffran över en och en halv miljon människor.

Nyligen tilldelades FNs livsmedelsprogram Nobels fredspris. Tillgång till säkra och hälsosamma livsmedel är avgörande, både i tider av kris, krig och fred.

En lyckad krishantering handlar inte om stora gester eller att ta tillfället i akt och spela hjälte. Det handlar om att saker och ting ska fortsätta att fungera ungefär som vanligt, trots en kris. Och där har jordbruket i Sverige levererat. Det är en fin sammanfattning av året som gått.……

LÄS MER: ”EU-kommissionen kan avfärda majoriteten av Sveriges energiproduktion som icke hållbar”LÄS MER: EUs strategi: Producera och konsumera livsmedel på ett nytt sätt

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen