Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 12 september 2019

Sveriges bönder nöjer sig inte med signalpolitik

Det är fortfarande oklart vad bondepaketet innehåller, förutom de 330 miljoner kronor till en förlängning av livsmedelsstrategin, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson.
Lena Johansson.

Ett ”kraftfullt bondepaket” utlovades i Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Förra veckan presenterades de övergripande delarna av paketet, men var kraften tagit vägen kändes inte helt klart.

Presskonferenserna kring regeringens budgetproposition har duggat tätt de senaste dagarna. Det är regeringens och samarbetspartiernas första budget efter Januariavtalet och alla inblandade har redan getts tillfälle att ”läcka” sina hjärtefrågor, trots att budgeten i sin helhet inte presenteras förrän 18 september.

Centern fick ta hand om lantbruks- och landsbygdsfrågorna. På en presskonferens förra veckan presenterade Annie Lööf bland annat sänkt skatt för boende i glesbygdskommuner, mer pengar till bekämpning av granbarkborrar, bredbandsatsningar i glesbygd och ökade anslag till lantbruket.

Inget av förslagen fick väl de närmast berörda väljarna att hoppa högt av glädje. De flesta satsningar kändes ganska försiktiga, men det är väl inte helt oväntat när fyra partier ska komma överens.

Det är dock uppmuntrande att de gröna näringarna och landsbygden trots allt tar plats i budgeten. Och att regeringen insett att den även måste ha landsbygdsväljarna med sig om inte Sverige ska falla isär.

Riktigt vad bondepaketet innehåller är fortfarande oklart. Hittills har det inte avslöjats mycket mer än att det avsätts totalt 330 miljoner kronor under de tre närmaste åren till en förlängning av livsmedelsstrategin. 191 miljoner kronor första året bantas dock till 72 miljoner de två följande åren.

Det är viktigt att företagarna i Sveriges gröna näringar, världens mest hållbara jord- och skogsbruk, får besked som förutom att leda till ökad lönsamhet ger dem framtidshopp. Annars riskerar vi att sälja ut ett hållbart grönt näringsliv mot betydligt sämre alternativ.

Enligt finansministern är vi på väg mot en avmattning i ekonomin, och Sverige har många akuta problem att lösa.

Enligt landsbygdsministern ska inte Sverige konkurrera med låga priser, utan vi ska satsa på forskning, ökad livsmedelsexport och hållbarhet. Men grundförutsättningen för detta är trots allt lönsamma producenter ute på gårdarna. Och för dem räcker det inte med enbart signalpolitik.

Lena Johansson

politisk chefredaktör Land Lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen