Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 9 januari 2019

”Sveriges djurägare har tagit ansvar”

Svenska djurbönder har gjort sitt för att minska hotet om antibiotikaresistens. Sannolikt tvingas resten av världen följa efter, skriver Land Lantbruks ledarskribent Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Svenska djuruppfödare har tagit sitt samhällsansvar, menar Lena Johansson i sin ledare.
Svenska djuruppfödare har tagit sitt samhällsansvar, menar Lena Johansson i sin ledare. FOTO: Hans Dahlgren

”Världen måste lära av svensk djurhållning”. Det skrev nyligen Roger Pettersson, generalsekreterare för den svenska delen av djurskyddsorganisationen World Animal Protection i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han lyfte fram Sverige som ett föregångsland när det gäller användning av antibiotika i djurhållningen. 1986 förbjöd Sverige, som första land i världen, antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte. Men redan 1984 beslutade LRF att arbeta för ett stopp. Sverige var också delaktigt i att samma förbud infördes i EU 2006. Och så sent som i november förra året skärpte EU kraven ytterligare, även det med svensk djurhållning som förebild.

Antibiotikaresistens är en av framtidens absolut värsta hälsohot. Redan i dag dör omkring 700 000 människor årligen på grund av resistens mot antibiotika. Enbart i EU dog förra året cirka 25 000 personer. 2050 väntas ofattbara 10 miljoner människor dö på grund av antibiotikaresistenta bakterier.

Inom svensk grisuppfödning har antibiotikaanvändningen minskat med 65 procent fram till 2015. Till griskultingar är den ungefär 100 gånger lägre i Sverige jämfört med Tyskland, Frankrike och Belgien. Och trots att många länder arbetar för att få ner användningen förutspås den stiga med 67 procent inom världens djurproduktion de närmaste, dryga 10 år.

Svenska djuruppfödare har tagit sitt samhällsansvar. För att klara sjukdomstrycket trots mindre mängd antibiotika har de gjort omfattande förbättringar i djurskyddet.

När jag i somras besökte en stor, nederländsk grisbonde nämnde han Sverige som ett land där alla regler gör det omöjligt att driva en lönsam grisproduktion. På grund av smittorisken fick vi inte gå in i hans stallar, men genom fönstren såg vi fixerade suggor, utan knorr och strö i boxarna.

Nederländerna har minskat sin användning av antibiotika med över 50 procent de senaste tio åren, men ligger fortfarande betydligt över den svenska nivån.

Sannolikt måste även de nederländska bönderna anamma en annan djurhållning för att komma ner till svensk nivå. För redan nu finns tydliga tecken på att även konsumenterna kommer att kräva minskad användning av antibiotika i djurhållningen. Det visar väl inte minst erkännandet från World Animal Protection.LÄS MER: Svensk standard sänkte svansbitning till en femtedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen