Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 25 juli 2018

”Tokliberala tankar om torkan”

I veckans ledare ger Kerstin Davidsson en känga till Fredrik Segerfeldt som, bland annat i TV4 och i Expressen, högljutt deklarerat att det inte finns några skäl att välja svenskt kött och att svenskt lantbruk inte ska ha mer pengar då lantbruket ”redan lever på andras bekostnad”.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Arkiv/skärmbild Expressen

I TV4: s morgonsoffa utspelade sig nyligen en beklämmande diskussion, där okunskap och förenklade argument härskade. Ämnet var torkan. Det började med att riksdagsledamoten Veronica Palm (S), förklarade att köttkonsumtionen måste minska, eftersom det är den som är orsaken till böndernas problem.

Än värre skulle det bli. Fredrik Segerfeldt, som titulerar sig författare och liberal debattör, deklarerade högljutt att han aldrig köper svenskt kött. ”Det finns inga skäl för just svenskt kött”, påstod han och hävdade att vi inte ens behöver ett jordbruk i Sverige. Och då programledarna påtalade den låga antibiotikaanvändningen i svensk produktion invände han: ”Dom dör väl inte av antibiotikaresistens i resten av världen?”

Fredrik Segerfeldt borde förstås ha läst på innan han hävde ur sig sina tokliberala tankar. Nyligen kom OECD/FAO med en rapport där antibiotikaanvändningen i världens animalieproduktion redovisas. Studier pekar på att resistenta bakterier kan orsaka 10 miljoner dödsfall år 2050, refererar OECD/FAO. Fyra länder – Kina, USA, Brasilien och Indien – står för tre fjärdedelar av antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Så den sydamerikanska biff som Fredrik Segerfeldt helst sätter i sig är nog inte den föredömligt producerade.

Några dagar senare återkom Fredrik Segerfeldt i ämnet, nu i en debattartikel i Expressen. Nu tycks han ha läst på lite grann och påpekar att Sverige inte är världsbäst på låg antibiotikaanvändning. Norge, Island och Nya Zeeland har ännu lägre förbrukning.

Var finns logiken i Segerfeldts resonemang? Ska Norge och Island försörja oss med livsmedel? Det är två länder som knappast har några överskott av livsmedel att erbjuda.

Nu skulle man helst vilja dra en barmhärtighetens slöja över denna rötmånadsdebatt. Det är annars glädjande att regeringen är beredd att ställa upp med pengar för att bistå lantbruket i torkan, även om vi inte vet något om hur och hur mycket. Men även andra aktörer bör ställa upp, exempelvis bankerna. Ulf Möller, Swedbank, manade i en debattartikel i Land Lantbruk torkdrabbade bönder att ta kontakt med banken. Hur ställer sig de andra bankerna? En omfattande utslaktning av djur måste vara det absolut sämsta alternativet för alla parter.

Kerstin Davidsson, ledarskribent Land Lantbruk

LÄS MER: Pinsamt, TV4!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen