Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 21 februari 2019

”Undervisning om livsmedel måste vara opartisk”

Svenska skolbarn ska serveras bra mat till lunch, men de har också rätt att få opartisk undervisning om lantbrukets betydelse för landskapet, skriver Lena Johansson i en ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Skolmåltider i undervisningen bör vara opartiska, enligt ledarskribenten.
Skolmåltider i undervisningen bör vara opartiska, enligt ledarskribenten. FOTO: Anders Fällman

Obesiktigat polskt kött från sjuka kor har serverats i svenska skolor. Äckligt och oetiskt, men inte helt förvånande. För precis som i alla andra sammanhang får man vad man betalar för.

Skolmatsföretaget Kleins Kitchen, som köpt in det polska köttet, reagerade helt logiskt och kommer från och med nu att enbart servera svenskt och nordiskt kött. Andra reagerade i affekt i bland annat sociala medier och utropade att nu skulle de bli vegetarianer. Logiken i det senare är svårare att förstå. Även på det vegetariska området kan det naturligtvis finnas mindre nogräknade leverantörer som bokstavligt talat inte har rent mjöl i påsen.

Flera skolor har de senaste åren övergått till helt vegetarisk kost. På Stockholms största gymnasium Anna Whitlock, har man slutat servera rött kött, det vill säga lamm-, nöt- och griskött. Fisk och fågel serveras ibland, men huvudsakligen består skolmaten av en så kallad växtbaserad diet. Lunchen ska enligt skolledningen inte bara göra eleverna mätta, utan även vara en lektion i hållbarhet.

Kyckling är det globalt mest hållbara köttet, påstår skolans restaurangchef i en intervju i Dagens Nyheter. Drygt 2000 elever mellan 16 och 19 år går på skolan. Ungdomar som ska bli våra framtida beslutsfattare uppfostras under sina mest påverkbara år att tro att kött inte är bra för hälsan, miljön och klimatet.

På Spritmuseum i Stockholm pågår just nu en utställning om framtidens mat och dryck där man spår att köttet 2050 kommer att vara en mycket marginell del av vår diet. Ett mindre antal kor tros finnas kvar för att kunna hålla landskapet öppet, medan grisarna helt har försvunnit.

Trovärdigheten i den framtidsvisionen är omöjlig att bedöma, men att det inte är så enkelt att sia om framtiden visar en annan del av utställningen. Inte mycket av 1950- och 60-talets science fiction-föreställningar om framtida mat har slagit in.

Det är positivt att regeringen nu utreder en lag om lika villkor vid offentlig upphandling. Naturligtvis måste det ställas samma miljö- och djurskyddskrav på importerat kött som på svenskt. Men det borde också vara självklart att elever i svenska skolor får en opartisk undervisning även i livsmedelproduktion och jordbrukets påverkan på det svenska landskapet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen